Lenen eindelijk ook goedkoper

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op 09 augustus 2016

Terwijl de hypotheek- en spaarrentes al jaren dalen, zijn de rentes voor leningen de afgelopen maanden eindelijk ook omlaag gegaan. Ten opzichte van juli vorig jaar zijn de leenrentes bij persoonlijke leningen met ongeveer 1 procentpunt gedaald, blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Rente.nl. Voor een persoonlijke lening van 20.000 euro betaalde je in juli 2015 nog gemiddeld 6,79% rente. Dit is nu 5,69%.

Waarom duurde het zo lang?

Als gevolg van de lage marktrentes, zijn de spaar- en hypotheekrentes al jaren dalende. Toch hielden de banken de tarieven voor leningen op hetzelfde, hoge niveau. “Dit komt voornamelijk door de beperkte concurrentie op de leenmarkt”, legt Amanda Bulthuis van Rente.nl uit. “Er zijn nagenoeg geen nieuwkomers en veel van de kleinere kredietverstrekkers zijn aan de achterkant onderdeel van een grootbank.”

Dat de leenrentes nu toch dalen komt mede door nieuwkomers zoals Findio die met relatieve lage rentes de markt betrad. Daarnaast begonnen online kredietverstrekkers zoals DEFAM en Freo hun tarieven te verlagen. Sinds deze maand is zelfs ING, na jarenlang de hoogste leenrentes te hebben gehad, overstag gegaan. “Wij willen onze positie op dit gebied versterken”, aldus een woordvoerder van ING.

Persoonlijke lening? Nu oversluiten!

Door de dalende rentes, loont het juist nu om je dure lening over te sluiten, stelt Bulthuis. Bij ING betaalde je vorig jaar 8,7% voor een persoonlijke lening van 20.000 euro en bij Rabobank 8,5%. “Nu betaal je voor een soortgelijke lening bij de goedkoopste kredietverstrekker, Freo, nog maar 4,4% rente. Bij DEFAM, Findio en Interbank betaal je 4,7% Dit scheelt je dus bijna de helft aan rentekosten. Dit is bij een leenbedrag van 20.000 euro al snel een paar tientjes per maand.

Daarnaast is een andere drempel om over te stappen, de boeterente, bij de meeste kredietverstrekkers niet meer van toepassing. Hierdoor kan je kosteloos je bestaande lening aflossen met de nieuwe lening. Van de elf kredietverstrekkers die Rente.nl onderzocht, hanteert alleen Santander (die ook hoge rentes rekent) een boeterente. “Tenzij je bij Santander zit, is er is dus eigenlijk niets wat je let om je lening over te sluiten naar een goedkopere aanbieder”, aldus Bulthuis.

Ook bij doorlopend krediet kan oversluiten interessant zijn

Bij doorlopende kredieten daalde de rentes minder hard dan bij persoonlijke leningen, maar ook daar kan oversluiten interessant zijn. Het verschil tussen het goedkoopste en het duurste doorlopend krediet met een limiet van 20.000 euro is nu 3,8 procentpunten aan rente. Hier kennen ING, SNS Bank en Santander de hoogste rentes. Het goedkoopste zijn Nationale Nederlanden, Freo en DEFAM. Aangezien je bij een doorlopend krediet nooit een boete krijgt als je de lening oversluit naar een andere kredietverstrekker, is het hier dus ook interessant om te onderzoeken of je kan besparen.

Vergelijken is makkelijk en doe je snel onlineOp basis van je wensen tonen wij alle aanbieders, geselecteerd op rente én voorwaarden. Zo wordt vergelijken wel heel eenvoudig. Geld lenen vergelijken >>
Tags: