Renteontwikkeling 2012

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op 24 december 2012

Het jaar 2012 zit er alweer bijna op. Eind december is traditioneel de tijd om terug te blikken op het achter ons liggende jaar. Rente.nl stelt een overzicht van verschillende renteontwikkelingen samen.

Profiteren van de laagste rente? Vergelijk snel alle aanbieders eenvoudig online! Geld lenen vergelijken >>

Renteontwikkeling - Doorlopend krediet

De rente doorlopend krediet heeft het afgelopen jaar weinig spectaculairs laten zien. Medio juni was er sprake van een lichte stijging. Rond oktober zakten de rentetarieven naar ongeveer hetzelfde pijl als in het begin van het jaar. Geld lenen in oktober kon dus tegen dezelfde rente als in januari.

Waar de rentetarieven op een doorlopend krediet een redelijke stabiel jaar achter de rug hebben, daar zijn de spaarrentes het afgelopen jaar flink gedaald.

De 3-maands Euribor, het tarief waartegen banken elkaar leningen verstrekken, is over 2012 daarentegen flink gedaald. Waar in januari nog een tarief van 1,343 genoteerd werd, was dat in december gedaald tot 0,19.

De daling van 3-maands Euribor heeft geen invloed gehad op de rente van het doorlopend krediet. Door de onzekerheid op de financiële markten staan de meeste banken niet te springen om geld uit te lenen. Doordat kredietverstrekkers al geruime tijd hoge marges rekenen bovenop de marktrente zijn ze ook niet genoodzaakt om deze te verhogen.

Hypotheekrente 2012

De variabele hypotheekrente heeft de stijgende lijn van vorig jaar in januari 2012 doorgezet. Dat laat een inventarisatie van de hypotheektarieven, uitgevoerd door Rente.nl, zien. In januari van dit jaar bedroeg de gemiddelde variabele rente van een aflossingsvrije hypotheek 3,65 procent, tevens het hoogste percentage van dit jaar. Vanaf januari daalde de variabele rente iedere maand licht, om in december uit te komen op 3,22 procent.

De gemiddelde hypotheekrente voor 5 jaar vast liet tot mei van dit jaar een dalende lijn zien. Medio juli steeg deze rente licht (naar 4,09 procent). In het vervolg van het jaar kende het een redelijk stabiel verloop en kwam het in december op een gemiddeld percentage van 4,1 uit.

De hypotheekrente voor 10 jaar vast kende een vrij stabiel jaar, met een lichte uitschieter naar beneden in mei. Het tarief op een 10-jaars Staatslening kende daarentegen een iets grimmiger verloop. De kapitaalmarktrente begon het jaar op 2,24 en kende in juni een fikse daling (naar 1,56). In juli kwam hij nog net boven de 2,0 uit, om vervolgens te dalen tot een stand van 1,59 in december.

Omdat de verwachting is dat de crisis zich komend jaar voortzet, gaan kenners ervan uit dat de rentetarieven voor hypotheken met een lange rentevaste periode de komende tijd (licht) verder zullen dalen.

Ook de hypotheekrente voor 20 jaar had met weinig schommelingen te maken dit jaar. In januari stond hij nog op een gemiddeld percentage van 5,80 procent, in december was dit 5,79 procent.

Goedkoop een lening afsluiten? Online vergelijk je eenvoudig alle aanbieders op rente en voorwaarden. Kies de lening die het best bij je past! Goedkoop geld lenen >>
Tags: