Persoonlijke lening goedkoper dan rood staan

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op 26 juli 2017

Moet je een grote aankoop doen, maar heb je hier eigenlijk geen geld voor en kun je het niet op korte termijn terug betalen? Ga dan niet rood staan op je betaalrekening, maar kies voor een persoonlijke lening, adviseert vergelijkingssite Rente.nl op basis van een eigen onderzoek. “Een persoonlijke lening van 2.500 euro is bij een looptijd van vijf jaar al snel 1.000 euro goedkoper, dan wanneer je dezelfde periode structureel 2.500 euro rood zou staan.”, legt Amanda Bulthuis van Rente.nl uit.

Persoonlijke lening voordeliger dan structureel rood staan

Als je een keer geld nodig hebt voor een grote aankoop, maar niet de mogelijkheid hebt om dit binnen enkele maanden terug te betalen, leidt rood staan al snel tot een structurele roodstand. En rood staan is duur. Sluit je voor hetzelfde bedrag een persoonlijke lening af met een looptijd van vijf jaar, dan hoef je maandelijks maar een paar tientjes af te lossen en ben je na vijf jaar ook echt weer schuldenvrij. Daarnaast liggen de rentekosten bij een persoonlijke lening fors lager dan bij rood staan op je betaalrekening.

Overzicht kosten rood staan vs. persoonlijke lening

Bank Product voor rood staan Kosten bij 5 jaar lang €2.500 rood staan Kosten persoonlijke lening €2.500 voor 5 jaar
ING Bank Kwartaal limiet €1.738 €696
ING Bank Continu limiet €1.238 €696
ABN AMRO Tijdelijk rood staan €1.238 €501
ABN AMRO Privélimiet plus €1.275 €501
SNS Bank Rood staan op je betaalrekening €1.275 Biedt geen persoonlijke lening aan
Rabobank Kort rood staan €1.613 €736

Waarom is een persoonlijke lening goedkoper?

Een persoonlijke lening is goedkoper, omdat de rentetarieven vaak lager liggen dan voor een roodstand. De reden is dat banken er bij een persoonlijke lening al vanuit gaan dat dit een lening is die langer loopt. De roodstand is in principe bedoeld voor een korte periode, waardoor de kosten die een bank hiervoor moet maken relatief hoger zijn. Daarnaast heeft de bank bij een persoonlijke lening de zekerheid dat er elke maand wordt afgelost, waardoor het risico lager is en de rente dus ook.

Kies verstandig

“We moedigen langdurig rood staan niet aan”, zegt Amanda Bulthuis van Rente.nl . “Maar soms heb je toch geld nodig voor een reparatie aan je auto of nieuwe meubels. Als je dan toch moet lenen, wil je de kosten natuurlijk wel zo laag mogelijk houden. Daarom raden wij aan goed te vergelijken. Kies niet automatisch voor rood staan op je betaalrekening, maar overweeg ook eens een persoonlijke lening.”

Wil je goedkoop een lening afsluiten?Vergelijk dan altijd eerst alle aanbieders op rente en voorwaarden. Kies de lening die het best bij je past en bespaar! Goedkoop geld lenen >>
Tags: