Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op 09 januari 2024
Tot juli 2022 was de spaarrente jarenlang aan het dalen. Inmiddels zijn de spaarrentes wel weer flink gestegen. Hoe komt het dat de spaarrentes zich zo ontwikkelen en wat is de prognose voor de komende jaren?
Sparen tegen de hoogste rente? Vergelijk snel alle aanbieders. Haal het optimale uit je spaargeld! Spaarrente vergelijken >>
Renteontwikkeling en ECB-rente
De belangrijkste factor die van invloed is op de hoogte van de spaarrente, is de ECB-rente. Dit is de rente die banken betalen aan de Europese Centrale Bank wanneer zij daar geld lenen. Als de ECB-rente laag is, kunnen banken goedkoop geld lenen bij de Europese Centrale Bank. Is dit het geval, dan hoeven banken niet persé geld van spaarders aan te trekken en daalt logischerwijs de spaarrente. Sinds juli 2022 heeft de ECB de rente enkele keren verhoogd, waardoor ook de spaarrentes flink begonnen te stijgen.
Spaarrente ontwikkeling laatste 10 jaar
Vanwege de bankencrisis werden er eind 2010 nieuwe, internationale bankregels opgesteld. Zo moesten banken onder andere grotere, financiële buffers opbouwen om de hele sector stabieler te maken. Hiervoor was extra geld nodig. Om meer spaarders aan te trekken, verhoogden de banken in 2011 massaal hun rentes. Dat was echter van korte duur.
Eind 2012 verlaagde de ECB haar rente, waardoor banken erg goedkoop geld konden lenen. Vanaf dat moment waren banken dus niet meer afhankelijk van spaarders. De logische reactie was dan ook een verlaging van de spaarrente, waarmee de rentedaling officieel werd ingezet.
In de daaropvolgende jaren zette de daling van de spaarrente door. Maand na maand, jaar na jaar werd de rente die je op je spaarrekening kreeg minder. In 2015 zakte de rente bij de grootbanken zelfs tot onder de 1 procent en steeds meer banken passeren deze grens met hun renteverlagingen.
Vervolgens stond tussen 2016 en juli 2022 de rente nagenoeg stil op een laag niveau. Sommige banken rekenden in 2022 voor de hoogste spaarsaldo's zelfs een negatie rente.
Door de oorlog in Oekraïne steeg de inflatie in 2022 enorm, waardoor de ECB sinds juli 2022 de rente begon te verhogen. Als reactie daarop stegen ook de spaarrentes flink. Inmiddels is de hoogste rente op een spaarrekening 4 procent.
Verwachting ontwikkeling spaarrente
Spaarrenteontwikkeling is moeilijk te voorspellen. Omdat de ECB sinds september 2023 de rente niet meer verder heeft verhoogd en waarschijnlijk in 2024 haar tarieven gaat verlagen, zal ook de spaarrente stabiliseren en uiteindelijk gaan dalen. Lees hier onze uitgebreide spaarrente verwachting.