Ontwikkeling spaarrente

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op 12 december 2016

Sinds enkele jaren daalt de spaarrente die je ontvangt bij de bank. Kreeg je in 2012 nog ruim 3 procent rente over je spaargeld, tegenwoordig zijn er al banken die onder de 1 procent zitten. Hoe komt het dat de spaarrentes zo erg dalen en wat is de prognose voor de komende jaren?

Sparen tegen de hoogste rente? Vergelijk snel alle aanbieders. Haal het optimale uit je spaargeld! Spaarrente vergelijken >>

Renteontwikkeling en ECB-rente

De belangrijkste factor die van invloed is op de hoogte van de spaarrente, is de ECB-rente. Dit is de rente die banken betalen aan de Europese Centrale Bank wanneer zij daar geld lenen. Als de ECB-rente laag is, kunnen banken goedkoop geld lenen bij de Europese Centrale Bank. Is dit het geval, dan hoeven banken niet persé geld van spaarders aan te trekken en daalt logischerwijs de spaarrente.

Spaarrente ontwikkeling laatste 5 jaar

Vanwege de bankencrisis werden er eind 2010 nieuwe, internationale bankregels opgesteld. Zo moesten banken onder andere grotere, financiële buffers opbouwen om de hele sector stabieler te maken. Hiervoor was extra geld nodig. Om meer spaarders aan te trekken, verhoogden de banken in 2011 massaal hun rentes. Dat was echter van korte duur.    

Eind 2012 verlaagde de ECB haar rente, waardoor banken erg goedkoop geld konden lenen. Vanaf dat moment waren banken dus niet meer afhankelijk van spaarders. De logische reactie was dan ook een verlaging van de spaarrente, waarmee de rentedaling officieel werd ingezet.

In de daaropvolgende jaren zette de daling van de spaarrente door. Maand na maand, jaar na jaar werd de rente die je op je spaarrekening kreeg minder. In 2015 zakte de rente bij de grootbanken zelfs tot onder de 1 procent en steeds meer banken passeren deze grens met hun renteverlagingen.

Verwachting ontwikkeling spaarrente    

Spaarrenteontwikkeling is moeilijk te voorspellen. De kans is groot dat de rente de komende tijd nog een beetje daalt, of in ieder geval op hetzelfde lage niveau blijft. Pas wanneer de economie weer echt aantrekt, of wanneer de ECB-rente wordt verhoogt, kunnen de spaarrentes pas weer gaan stijgen.   

Tags: