Verwachting spaarrente

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op 15 augustus 2022

Sinds julli 2022 zijn de spaarrentes eindelijk weer aan het stijgen. Jarenlang stonden de spaarrentes op een historisch laag niveau. Is die tijd nu voorbij? En gaan we eindelijk weer hoge spaarrentes krijgen? Je leest het in dit artikel over onze spaarrente verwachting voor 2022 en de jaren daarna..

De hoogste spaarrente? Vergelijk direct rentes en voorwaarden. Haal er alles uit! Rente spaarrekening >>

Spaarrente verwachting 2022

Dat de spaarrentes sinds juli 2022 weer stijgen, komt vooral doordat de Europese Centrale Bank (ECB) eind juli voor het eerst sinds 11 jaar haar rentes verhoogde. Als de ECB haar rentes verhoogd, moeten banken meer gaan betalen om geld te lenen bij deze centrale bank. Het wordt dan voor banken ook interessanter om spaargeld aan te trekken in plaats van geld te lenen bij de ECB, dus hebben banken meer rente over voor het spaargeld en verhogen ze hun spaarrentes.

De hoogste rente op een spaarrekening ging in juli 2022 van 0,35% naar 0,65%. Een fikse stijging in een paar weken tijd. De rentes op spaardeposito's stegen ook en kwamen in die maand voor het eerst sinds lange tijd weer boven de 2% uit. De hoogste deposito rente is nu 2,3% voor een deposito van 5 jaar.

De ECB heeft ook al toegezegd dat deze rentes in september nog een keer verhoogd. Als gevolg daarvan zullen de spaarrentes nog verder stijgen. Onze verwachting is dat de hoogste rente op een spaarrekening rond de 2% kan uitkomen tegen het einde van dit jaar. Voor spaardeposito's zou de hoogste rente op 2,5% tot 3% kunnen komen.

Spaarrente verwachting grote banken

De rentes bij de grote banken, ING, ABN AMRO en Rabobank zijn in juli niet verhoogd. Wij verwachten er ook niet veel van in september of oktober van dit jaar. Als de renteverhoging van de ECB groot genoeg is, zullen ze misschien de rente verhogen met een paar honderdste procentpunten. Bijvoorbeeld naar 0,01% tot 0,05%.

Dat de grote banken hun spaarrentes niet verhogen, komt vooral doordat deze banken al heel veel spaargeld hebben. Zij hoeven dus niet echt te strijden met hoge rentes om aan spaargeld te komen.

Spaarrente verwachting voor de lange termijn

Het zijn economisch erg onzekere tijden, waardoor het heel lastig is om te voorspellen wat de spaarrentes op de lange termijn gaan doen. Als de inflatie nog lang hoog blijft, zal de Europese Centrale Bank ook in 2023 misschien haar rentes nog verder moeten verhogen. Hierdoor zullen dan ook de spaarrentes nog wat stijgen. 

Aan de andere kant verwachten we niet dat de spaarrentes op lange termijn veel omhoog gaan. Spaarrentes van 4 of 5 procent zijn echt nog heel ver weg. Dit komt vooral doordat we met zijn allen heel veel sparen. Banken hebben dus al heel veel spaargeld en hoeven niet per se heel veel extra spaargeld aan te trekken. Daarnaast geeft het Centraal Planbureau (CPB) aan dat bedrijven in Nederland relatief weinig behoefte hebben aan kapitaal voor investeringen en innovatie. Het is voor banken daarom ook nog eens erg lastig om de grote hoeveelheid spaargeld die ze hebben uit te lenen en er zo geld mee te verdienen. Dit zorgt er dus allemaal voor dat de spaarrentes in Nederland nog lange tijd laag blijven.

Spaar tegen de hoogste rente! Vergelijk eenvoudig online alle aanbieders en kies de spaarrekening met de hoogste rente en beste voorwaarden. Spaarrente vergelijken >>
Tags: