Verwachting spaarrente

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op 08 januari 2024

Sinds julli 2022 zijn de spaarrentes eindelijk weer aan het stijgen. Jarenlang stonden de spaarrentes op een historisch laag niveau. Is die tijd nu voorbij? En gaan we eindelijk weer hoge spaarrentes krijgen? Je leest het in dit artikel over onze spaarrente verwachting voor 2024 en de jaren daarna.

De hoogste spaarrente? Vergelijk direct rentes en voorwaarden. Haal er alles uit! Rente spaarrekening >>

Spaarrente verwachting 2024

Dat de spaarrentes sinds juli 2022 weer stijgen, komt vooral doordat de Europese Centrale Bank (ECB) eind juli voor het eerst sinds 11 jaar haar rentes verhoogde en sindsdien al meerdere keren de rente heeft verhoogd. Als de ECB haar rentes verhoogd, moeten banken meer gaan betalen om geld te lenen bij deze centrale bank. Het wordt dan voor banken ook interessanter om spaargeld aan te trekken in plaats van geld te lenen bij de ECB, dus hebben banken meer rente over voor het spaargeld en verhogen ze hun spaarrentes.

De hoogste rente op een spaarrekening ging in juli 2022 al direct 0,35% naar 0,65%. Een fikse stijging in een paar weken tijd. Inmiddels staat de hoogste rente op een spaarrekening al op 4%. De rentes op spaardeposito's stegen ook en kwamen in juli voor het eerst sinds lange tijd weer boven de 2% uit. De hoogste deposito rente is nu 4,2% voor een deposito van 1 of 2 jaar.

De ECB heeft sinds september 2023 de rentes niet meer verder verhoogd. Als gevolg zien we dat de spaarrentes minder hard stijgen en bij deposito's zelf al aan het dalen zijn. Onze verwachting is dat de hoogste rentes voor spaarrekeningen in 2024 nog een beetje stijgen en daarna stabiliseren en misschien zelfs gaat dalen in de tweede helft van het jaar. Voor spaardeposito's zijn de rentes nu al aan het dalen en zullen in 2024 stabliseren rond de 3 procent.

Spaarrente verwachting grote banken

De rentes bij de grote banken, ING, ABN AMRO staat de spaarrente nu op 1,5% en bij Rabobank op 1,7%. Wij verwachten dat dit voorlopig zo blijft.

Dat de grote banken lagere spaarrentes hebben dan de kleinere Nederlandse banken, komt vooral doordat deze banken al heel veel spaargeld hebben. Zij hoeven dus niet echt te strijden met hoge rentes om aan spaargeld te komen.

Spaarrente verwachting voor de lange termijn

Het zijn economisch erg onzekere tijden, waardoor het heel lastig is om te voorspellen wat de spaarrentes op de lange termijn gaan doen. Het lijkt er nu op dat de inflatie onder controle is en dat de ECB in het tweede kwartaal van 2024 begint met het verlagen van haar rentes. Dit kan er in de tweede helft van 2024 toe leiden dat de rentes op spaarrekeningen weer dalen.

Sowieso zullen spaarrentes de komende jaren nooit meer heel hoog worden. Spaarrentes van 4 of 5 procent bij Nederlandse banken zijn echt nog heel ver weg. Dit komt vooral doordat we met zijn allen heel veel sparen. Banken hebben dus al heel veel spaargeld en hoeven niet per se heel veel extra spaargeld aan te trekken. Daarnaast geeft het Centraal Planbureau (CPB) aan dat bedrijven in Nederland relatief weinig behoefte hebben aan kapitaal voor investeringen en innovatie. Het is voor banken daarom ook nog eens erg lastig om de grote hoeveelheid spaargeld die ze hebben uit te lenen en er zo geld mee te verdienen. Dit zorgt er dus allemaal voor dat de spaarrentes in Nederland nog lange tijd laag blijven.

Spaar tegen de hoogste rente! Vergelijk eenvoudig online alle aanbieders en kies de spaarrekening met de hoogste rente en beste voorwaarden. Spaarrente vergelijken >>
Tags: