Verwachting spaarrente

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op 05 mei 2017

De spaarrente bevindt zich op dit moment op het laagste punt sinds 2008. Desondanks daalt de spaarrente toch nog verder, zo verwacht Amanda Bulthuis van vergelijkingssite Geld.nl. “De spaarrentes in Nederland zijn in verhouding met de geld- en kapitaalmarkrentes relatief hoog. Banken hanteren namelijk hoge marges bovenop de marktrentes, omdat ze het spaargeld hard nodig hebben voor de financiering van hun hypotheekportefeuille”, aldus Bulthuis.

De hoogste spaarrente? Vergelijk direct rentes en voorwaarden. Haal er alles uit! Rente spaarrekening >>

De reden dat de spaarrentes veel hoger dan de marktrentes zijn, is volgens Bulthuis dat banken het geld van spaarders hard nodig hebben om hun uitstaande hypotheken mee te financieren. Nederlanders hebben namelijk de grootste hypotheekschuld van heel Europa. Daarom hebben banken het spaargeld nodig om deze hypotheken mee te financieren. Het spaartegoed van alle Nederlanders is echter lang niet toereikend om alle hypotheken mee te bekostigen. Daarom moeten banken ook een beroep doen op andere banken en op beleggers.

De Nederlandse huizenprijzen zijn de laatste tijd echter hard gedaald. Hierdoor vinden beleggers en andere banken de risico’s om te investeren in Nederlandse hypotheken te groot. “Zo worden banken afhankelijker van spaargeld voor de financiering van de hypotheken”, zo stelt Bulthuis.

Verwachting spaarrente - Toenemende marges

Doordat banken zo afhankelijk zijn van spaarders hanteren ze relatief hoge spaarrentes. Cijfers van Geld.nl tonen aan dat de marges de laatste tijd flink zijn toegenomen. Zo ligt de gemiddelde rente voor sparen op een vrij opneembare spaarrekening op dit moment respectievelijk 1,64 en 1,55 hoger dan de 1- en 3-maands Euribor (het tarief waartegen een groot aantal Europese banken bij elkaar geld leent). Ter vergelijking: de afgelopen drie jaar was dit verschil gemiddeld respectievelijk 1,49 en 1,27 procent.

Spaarrente verwachting - Verdere daling

De spaarrentes zijn in het eerste deel van 2013 al hard gedaald. Dat heeft er ook al wel voor gezorgd dat de marges tussen de spaarrentes en de marktrentes kleiner zijn geworden. “Maar omdat de marges nog steeds relatief hoog zijn, is de verwachting dat de spaarrentes de komende maanden verder zullen dalen”, aldus Bulthuis.

Ook Marcel Kalse van Knab verwacht dat de spaarrente de komende maanden verder daalt. “We denken wel dat ze tegen het einde van het jaar weer licht zullen aantrekken, waardoor de spaarrentes aan het einde van het jaar op ongeveer hetzelfde niveau zullen staan als nu.”

Spaar tegen de hoogste rente! Vergelijk eenvoudig online alle aanbieders en kies de spaarrekening met de hoogste rente en beste voorwaarden. Spaarrente vergelijken >>
Tags: