Ontwikkeling spaarrente

Wat doen de marktrentes (ECB-rente, Euribor)? Heeft de bank spaargeld hard nodig? Twee vragen die van invloed zijn op de spaarrente ontwikkeling. Wil je weten wat de spaarrentes de afgelopen tijd gedaan hebben en wat de verwachting voor de komende periode is? Lees dan onderstaande artikelen over de renteontwikkeling sparen.

Artikelen en achtergrond Ontwikkeling spaarrente

ECB rente verlaagd – Gevolgen spaar- en hypotheekrente
Redactie Rente.nl

Gisteren besloot de Europese Centrale Bank (ECB) om haar belangrijkste rentetarief, de ECB-rente, te verlagen van 0,75 naar 0,5 procent. Een verlaging van de ECB-rente werkt doorgaans door op de hypotheek- en spaarrentes. Analisten verwachten echter dat dat nu wel mee zal vallen. Rente.nl legt uit wat de ECB-rente precies is en waarom verwacht wordt dat het effect van de renteverlaging ditmaal mee zal vallen.

Lees verder
Verwachting spaarrente
Redactie Rente.nl

De spaarrente bevindt zich op dit moment op het laagste punt sinds 2008. Desondanks daalt de spaarrente toch nog verder, zo verwacht Amanda Bulthuis van vergelijkingssite Geld.nl. “De spaarrentes in Nederland zijn in verhouding met de geld- en kapitaalmarkrentes relatief hoog. Banken hanteren namelijk hoge marges bovenop de marktrentes, omdat ze het spaargeld hard nodig hebben voor de financiering van hun hypotheekportefeuille”, aldus Bulthuis.

Lees verder
Spaarrente verwachting 2013
Redactie Rente.nl

De rentepercentages van spaarrekeningen zullen in 2013 verder blijven dalen, maar minder snel dan in 2012. Dat is althans de voorspelling van Spaarrente.nl. Zij publiceerde maandag een onderzoek met daarin een overzicht van de spaarrentetarieven van 2012 en de verwachtingen voor 2013. De Europese Centrale Bank (ECB) is volgens Spaarrente.nl de hoofdschuldige. Zij hebben hun rente, de zogenaamde ECB-rente, op 0,75 procent staan. Dit houdt in dat banken tegen een percentage van 0,75 geld kunnen lenen bij de ECB. Hierdoor is het voor banken niet meer aantrekkelijk om geld te lenen van consumenten in de vorm van spaargeld, omdat dit voor hen duurder is. Dat vertaalt zich terug in lage rentepercentages.

Lees verder