Hypotheekrentes flink omlaag ondanks Corona

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op 13 oktober 2020

De hypotheekrentes zijn de afgelopen maanden flink gedaald, blijkt uit cijfers van vergelijkingssite Rente.nl. Stonden de hypotheekrentes afgelopen zomer nog nagenoeg stil, sinds september hebben bijna alle hypotheekverstrekkers hun hypotheekrente fors verlaagd. De hypotheekrente voor 20 jaar vast met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) ging bijvoorbeeld van 1,70% in augustus naar 1,59% begin oktober.

Hypotheekrente alle rentevaste periodes omlaag

Rente.nl bekeek de renteontwikkeling van annuïteitenhypotheken voor verschillende rentevaste periodes met NHG. Hieruit blijkt dat de gemiddelde hypotheekrente voor bijna alle rentevaste periodes is gedaald. De rente voor 5 jaar ging van 1,21% in augustus naar 1,15% in oktober. De hypotheekrente 10 jaar vast daalde in deze periode van 1,33% naar 1,25%.

Ook de laagste hypotheekrentes daalden de afgelopen maanden. De laagste rente voor hypotheek met een rentevaste periode van 5 jaar is nu 0,8%. Dat was in juli 0,85%. Voor 20 jaar vast daalde de laagste rente zelfs nog verder, van 1,42% in juli naar 1,33% in oktober.

Ontwikkeling hypotheekrente oktober 2020

Waarom daalt de hypotheekrente?

Dat de hypotheekrentes ondanks de Coronacrisis aan het dalen zijn, lijkt vreemd. “In economisch onzekere tijden zijn banken meestal voorzichtig met het verstrekken van hypotheken en verhogen zij de risico-opslagen, waardoor de hypotheekrentes juist hoog zijn”, legt Amanda Bulthuis van Rente.nl uit. Dit leek begin 2020 ook te gebeuren, toen de hypotheekrentes juist stegen.

Veel mensen waren bang waren dat de hypotheekrente stijging verder door zou zetten en de lage hypotheekrentes verleden tijd waren. Daarom wilden ze nu nog snel een nieuwe hypotheek afsluiten of hun huidige hypotheek oversluiten, om nog te profiteren van lage hypotheekrentes. Door de grote vraag hielden de banken in de zomer de hypotheekrentes gelijk en zetten de stijgingen niet door.

Nog steeds is de vraag naar nieuwe hypotheken groot en willen veel mensen hun hypotheek oversluiten. Dit maakt het voor hypotheekverstrekkers interessant om met lage hypotheekrentes bovenaan de renteoverzichten te staan. Hierdoor zijn de hypotheekrentes nu dus juist aan het dalen.

Zet de daling door?

Of de hypotheekrente dalingen langer doorgaan, is volgens Bulthuis moeilijk te zeggen. “Het blijven economisch onzekere tijden, zeker nu we af lijken te steven op strengere Corona-maatregelen en wellicht zelfs een tweede lockdown. Het risico blijft dus dat hypotheekverstrekkers toch voorzichtiger worden en de hypotheekrentes juist weer gaan verhogen.”

Tags: