Hypotheekrente blijft laag in 2016

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op 25 april 2017

Ook in 2016 profiteren consumenten nog van lage hypotheekrentes, voorspelt vergelijkingssite Rente.nl. “De rentes zullen dalen niet meer zo hard als het afgelopen jaar, simpelweg omdat de rentes al historisch laag zijn en er weinig ruimte is om nog verder te dalen”. “Maar ze zullen wel op een laag niveau blijven.”

Bespaar slim op je hypotheek! Vergelijk alle hypotheek-verstrekkers voor de laagste rente en beste voorwaarden. Actuele hypotheekrente >>

Lage hypotheekrentes 2016 door inflatie

Dat de hypotheekrentes laag zijn, komt mede door de lage inflatie. De Europese Centrale Bank (ECB) wil de inflatie namelijk graag omhoog hebben, en houdt daarom haar belangrijkste rentetarief laag. Daarnaast blijft de ECB staatsobligaties opkopen tot zeker maart 2017. Het gevolg van deze ingrepen is dat de kapitaalmarktrentes (de rentes op staatsleningen) laag blijven. Banken baseren de rentetarieven voor hun hypotheken op deze kapitaalmarktrentes waardoor deze ook laag blijven.

Hypotheekrente blijft laag door lagere opslagen

Bovenop de kapitaalmarktrentes rekenen banken een risico-opslag. De opslag is bedoeld om het risico dat mensen hun hypotheek niet meer kunnen betalen of dat de woning minder waard wordt af te dekken.

Hoe groter de risico’s voor de bank, hoe hoger de opslag en dus ook de hypotheekrentes. “Omdat we echter in een periode van economisch herstel zitten, de werkloosheid daalt en de huizenprijzen stijgen, hoeven we niet bang te zijn dat banken het komende jaar een hogere opslag gaan rekenen”, legt Bulthuis uit.

Daarnaast zijn de risico-opslagen de afgelopen jaren al omlaag gebracht door de banken, omdat door verscherpte regelgeving voor het verstrekken van hypotheken de risico’s veel kleiner zijn geworden.

Ook heeft de toenemende concurrentie op de hypotheekmarkt banken gestimuleerd hun opslagen te verlagen. Steeds meer verzekeraars, pensioenfondsen en beleggers investeren in hypotheken en richten samen nieuwe hypotheekaanbieders op. Door deze concurrentie moeten de traditionele banken hun tarieven wel verlagen om marktaandeel te behouden. Dat kan alleen door lagere opslagen te hanteren.

Hyp[otheekrente 2016 - Toch nog grote verschillen

Ondanks dat de hypotheekrente laag is en blijft, zijn de verschillen in hypotheekrentetarieven groot. Voor een annuïteitenhypotheek met NHG en een rentevaste periode van 10 jaar bedraagt het verschil tussen de hoogste en de laagste rente bijna een volledig procent.

Maar let bij je vergelijking niet alleen op de rente, de voorwaarden zijn minstens zo belangrijk. Kijk bijvoorbeeld goed hoeveel je tussentijds extra mag aflossen, hoe hoog de boete is als je de hypotheek wilt oversluiten en wat er gebeurt met de hypotheek als je ooit wilt gaan verhuizen. Zo maak je een slimme en voordelige keuze voor je hypotheek.

Betaal niet onnodig veel voor je hypotheek. Vergelijk direct alle aanbieders voor de hypotheek met de beste voorwaarden en laagste hypotheekrente. Actuele hypotheekrente >>
Tags: