Sparen voor vakantie

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op 25 april 2017

Of je nu naar een all-inclusive luxe resort aan een heerlijk palmenstrand vertrekt of met een tentje in Zeeland gaat staan, niets is heerlijker dan er even tussenuit gaan. Helaas kosten vakanties ook veel geld. Daarom is het verstandig (of nodig) om te sparen voor je vakantie. In dit artikel vind je hiervoor handige tips.

Sparen voor een vakantie? Kies de spaarrekening met de hoogste rente en beste voorwaarden. Spaarrente vergelijken >>

Sparen voor vakantie - Spaardoel bepalen

Allereerst maak je een inschatting van de kosten van de vakantie. Denk hierbij niet alleen aan de boekingskosten, maar ook aan de reis zelf en de uitgaven die je op de plaats van bestemming denkt te doen. Vergelijk op reiswebsites de prijzen van reizen die je wilt maken en zoek op fora naar informatie over de kosten in het land zelf. Heb je je spaarbedrag bepaald? Reken er dan nog een paar procent bovenop voor onvoorziene kosten.

Vervolgens kijk je wanneer je welk bedrag nodig hebt. Als je in september begint met sparen, in januari wilt boeken en in juli op vakantie wilt, heb je een deel van het bedrag al in januari nodig.

Geld sparen voor vakantie - Maandelijks bedrag

Nu je weet welk bedrag je wanneer nodig hebt, bepaal je hoeveel je elke maand opzij moet leggen. Houd hierbij rekening met je eventuele eindejaarsbonus en vakantiegeld en andere meevallers die je verwacht. Maar houd er ook rekening mee dat bijvoorbeeld december een dure maand is en dat in januari de jaarafrekeningen en gemeentelijke belastingen op de mat ploffen. Kortom: houd bij het bepalen van je maandbedrag rekening met extra inkomsten en uitgaven.

Sparen voor vakantie - Spaarrekening openen

Om gericht te sparen voor je vakantie, kun je het best een aparte spaarrekening openen waarop je alleen voor dit doel spaart. Zo houd je het overzicht over hoeveel je spaart en hoeveel je nog moet. De beste spaarvorm voor dit spaardoel is een gewone spaarrekening. Deze biedt vrijheid om op elk moment geld te storten en geld op te nemen, bijvoorbeeld om je vlucht en boekingskosten te betalen.

Bijna elke bank biedt deze spaarvorm aan en het openen van een spaarrekening kost niets. Bovendien open en beheer je de spaarrekening altijd online, dus je hoeft niet trouw te blijven aan je eigen bank.

Geld sparen voor vakantie - Tips

Dan is het tijd om te beginnen met sparen. De volgende tips kunnen je helpen met sparen voor je vakantie:

  • Weinig discipline? Kies dan een spaarrekening met een functie voor automatisch sparen. De bank maakt dan automatisch elke maand geld over van je betaalrekening naar je spaarrekening.
  • Sommige spaarrekeningen bieden de mogelijkheid om spaarpotjes aan te maken binnen een spaarrekening. Zo hoef je geen nieuwe spaarrekening te openen.
  • Neem je uitgaven eens kritisch onder de loep: waarop kun je besparen? Geef je ongemerkt veel uit aan de boodschappen of betaal je een te hoge premie voor je verzekeringen? Alles wat je bespaart, kun je weer in de vakantie steken.
  • Spaar samen met de andere vakantieganger(s). Zo stimuleer je elkaar om te blijven sparen en deel je alvast wat voorpret.
  • Stort meteen aan het begin van de maand je spaarbedrag op de spaarrekening. Zo voorkom je dat je het geld aan andere zaken uitgeeft.
  • Spaar niet alleen voor de vakantie en alle kosten die je denkt te maken, maar zorg ook dat je geld achter de hand hebt als je eenmaal op vakantie bent. Er kan altijd iets gebeuren waardoor je extra geld nodig hebt, bijvoorbeeld als je onverwachts naar huis wilt of als je spullen kwijtraakt.
Haal meer uit je spaargeld.Vergelijk alle spaarrekeningen en zie hoeveel extra rendement jij behaalt door over te stappen naar de bank met de hoogste rente! Rente spaarrekening >>