Sparen voor reis

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op 25 april 2017

Droom jij ook wel eens van een lange wereldreis, een paar maanden er tussenuit en verre landen verkennen? Dan ben je niet de enige. Maar helaas vervult lang niet iedereen de droom van een wereldreis, omdat zij het geld niet bij elkaar krijgen. Hoe zorg je ervoor dat dit jou niet overkomt? Hoe en hoeveel moet je sparen voor een wereldreis?

Sparen voor een verre reis? Kies de spaarrekening met de hoogste rente en beste voorwaarden. Rente spaarrekening >>

Sparen voor wereldreis

Hoeveel geld je nodig hebt voor een wereldreis hangt af van hoe lang je weg wilt, waar je naartoe wilt, op welke manier je wilt reizen, wat je wilt gaan doen en of je luxe belangrijk vindt. Je kunt je voorstellen dat binnenlandse vluchten veel meer geld kosten dan een bus zonder airco. En dat een rondreis door Amerika een stuk duurder is dan een reis door Azië. En slapen in hostels met gedeelde slaapzalen kosten een stuk minder dan hotels. Ook als je je eten zelf koopt, betaal je veel minder dan wanneer je regelmatig kiest voor een restaurant.

Voor een wereldreis van een half jaar moet je ongeveer rekenen op 8.000 tot 10.000 euro. Ga je een jaar weg, dan kost dit al snel 15.000 tot 25.000 euro.

Tip! De kosten verschillen enorm per land. Organisaties als Lonely Planet en backpackers.nl helpen je inzicht te krijgen in de kosten van een bepaald land en je vindt er manieren om in dat land goedkoper uit te zijn.

Sparen voor reis - Kosten buiten de reis zelf

Waar je je al snel op verkijkt, zijn de kosten die je kwijt bent buiten de reis zelf. Zo moet je vooraf zorgen dat je een goede uitrusting bij elkaar spaart. Hierop bespaar je eenvoudig door voor tweedehands spullen of spullen in de uitverkoop te kiezen, maar toch kost dit veel geld. Ook moet je zorgen voor een goede reisverzekering, inentingen en visa. Let er vooral goed op dat je kiest voor een reisverzekering die dekking biedt voor de gehele duur van je reis. Reisverzekeringen met een lange looptijd en goede dekking voor een wereldreis kosten doorgaans enkele honderden euro’s per jaar. Op een vergelijkingssite voor verzekeringen, zoals Geld.nl, vind je eenvoudig de voordeligste verzekering voor jouw reis.

Tijdens je wereldreis blijft je zorgverzekering doorlopen, net als je huur of hypotheek, auto- en inboedelverzekeringen en je gas-, water- en licht rekening. Je kunt overwegen je huis onder te verhuren om op deze kosten te besparen, maar hoe dan ook blijf je in Nederland kosten houden. Houd er verder rekening mee dat je bij terugkomst ook verder moet leven. Zeker als je je baan opzegt, moet je de periode tot je een nieuwe baan hebt financieel overbruggen. 

Tip! Zorg dat je altijd een bedrag cash bij je hebt, want pinnen in vreemde valuta kost geld. Als je telkens met je pinpas betaalt, kost dit dus elke keer geld. Bovendien moet je niet vergeten je pinpas ‘aan’ te zetten voordat je buiten Europa reist. De bank zet deze namelijk automatisch uit om skimmen te voorkomen.

Sparen voor wereldreis

Je hebt dus duizenden euro’s nodig voor je wereldreis. Hoe krijg je dat geld bij elkaar? Het best kun je een spaarplan maken om jezelf houvast te geven bij het sparen. Elke maand geld overmaken naar je spaarrekening dat je over hebt, spaart over het algemeen niet echt snel. Volg daarom de volgende stappen:

 1. Stel je budget op. Welk bedrag heb je nodig?
 2. Reken hier nog eens 10 procent bovenop voor onvoorziene kosten.
 3. Bepaal wanneer je op reis wilt. Hoeveel tijd heb je om te sparen?
 4. Stel vast welk bedrag je elke maand opzij moet zetten om dit te behalen.
 5. Kies een aparte spaarrekening met de hoogste spaarrente en goede voorwaarden.
 6. Start met sparen!

Maak het bedrag dat je maandelijks wilt sparen direct over naar je spaarrekening zodra je loon binnenkomt. Zo weet je zeker dat je het niet uitgeeft aan andere doeleinden. Bovendien kun je eens kijken hoe je extra kunt sparen: neem een extra bijbaan of ga betaalde overuren werken, bespaar op je dagelijkse uitgaven door minder extra’s te kiezen en maak je vakantiegeld en belastingteruggave over naar de spaarrekening.

Sparen voor reis - Bespaartips

Hier vind je nog enkele tips om te sparen voor je reis of juist slim met je geld om te gaan op reis:

 • Vraag een bijdrage voor je wereldreis als verjaardagscadeautje of zoek sponsoren.
 • Bezoek fora waar je tips kunt vinden van andere reizigers, bijvoorbeeld over welke spullen je wel en niet nodig hebt en of er kortingen bestaan waar je gebruik van kunt maken.
 • Probeer te werken tijdens je reis om aan extra geld te komen. Zo hoef je vooraf minder te sparen of kun je langer op reis. Zelfs als je alleen maar kost en inwoning verdient, scheelt dit al in de kosten van de reis.
 • Neem een creditcard mee met een positief saldo. Gebruik deze alleen in noodsituaties.
 • Neem je eigen EHBO-kit mee, zodat je zeker weer dat je niet voor elk ongemak naar een dokter of apotheek op zoek hoeft. Met alle kosten die daarbij horen.
 • Kies alleen voor de activiteiten die je echt wilt doen. Zo voorkom je dat je geld op is voordat je de activiteiten kunt doen waar je echt naar uitkijkt.
 • Kom naar huis voordat je geld helemaal op is.
Haal meer uit je spaargeld. Vergelijk direct alle spaarrekeningen en zie hoeveel extra rendement jij behaalt door over te stappen naar de bank met de hoogste rente! Spaarrente vergelijken >>