Beleggen of sparen?

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op 14 januari 2019

Een vraag die veel spaarders zichzelf wel eens stellen is: kan ik mijn geld nu beter beleggen of op de spaarrekening laten staan? Hoe maak ik de keuze tussen beleggen en sparen en wat zijn de consequenties van deze keuze? In dit artikel vind je tips over hoe je de keuze kunt maken.

Gegarandeerd rendement? Vergelijk snel de rente-overzichten en zie waar je spaart tegen de hoogste rente!
Rente spaarrekening >> 

Beleggen of sparen?

Sparen en beleggen zijn beide manieren om vermogen te laten groeien. Over je spaargeld keert de bank spaarrente uit en beleggingen leveren winst of dividenden op. Daarom vallen beide vermogensvormen onder de regels van de vermogensrendementsheffing. Voor deze belasting geef je je totale vermogen op, waaronder spaargeld, beleggingen, een tweede woning, schulden en contant geld. Komt dit vermogen boven de heffingsvrije grens van 30.360 euro of 60.720 euro voor fiscaal partners uit, dan betaal je hier belasting over.

Sparen of beleggen? – De verschillen

Het belangrijkste verschil tussen sparen en beleggen is het risico. Het enige risico van een spaarrekening is een eventueel faillissement van de bank. Dit komt niet vaak voor en zelfs als een bank failliet gaat, kun je aanspraak maken op een vergoeding vanuit het depositogarantiestelsel. Dit stelsel garandeert tot 100.000 euro per rekeninghouder.

Met beleggen loop je allereerst het risico dat de koersen dalen en dat je zo de inleg (deels) kwijtraakt. Daarnaast bestaat de kans dat de bank of vermogensbeheerder via welke je beleggingen lopen failliet gaat. Je hebt dan recht op een vergoeding vanuit het beleggerscompensatiestelsel, maar deze vergoeding bedraagt slechts 20.000 euro.

Het tweede grote verschil is natuurlijk het rendement. Op een spaarrekening ontvang je rente, en beleggen levert winst en bijvoorbeeld dividenden op. Daarnaast betaal je een vergoeding voor het kopen van aandelen of voor de diensten van een vermogensbeheerder. Deze drukken het rendement.

Geld beleggen of sparen?

Maar wat is nu de beste keuze: sparen of beleggen? Het best kun je een spaarrekening aanhouden voor een financiële buffer. Gaat de auto of tv kapot, dan kun je deze kosten opvangen. Als je specifieke spaardoelen hebt die dichtbij liggen, zoals een vakantie, of spaardoelen waarbij je geen risico wilt lopen, dan kun je het geld hiervoor ook beter op een spaarrekening zetten.

Tip! Het best kun je een aparte spaarrekening openen per spaardoel. Zo behoud je het overzicht. Bovendien is het verstandig eens verder te kijken dan de spaarrekeningen van de vaste bank, want misschien bieden andere banken een hogere rente. 

Als je na deze reserveringen geld over hebt, kan beleggen een interessante optie zijn. Zeker als de spaarrente laag staat, levert beleggen misschien meer op. Hoe meer risico je neemt, hoe groter de kans op een hoog rendement. Zolang je het verlies van een deel van dit geld op kunt vangen, kun je overwegen voor meer risico te kiezen.

Sparen of beleggen voor pensioen?

Een aanvullend pensioen opbouwen kan met fiscaal voordeel op een bankspaarrekening of met een lijfrentepolis. Met beide vormen kun je ervoor kiezen om (een deel van) de inleg te laten beleggen. Hierdoor bestaat de kans op een hoger rendement en dus een beter pensioen. Maar ook hier bestaat de kans dat je de inleg deels verliest. Daarom kiezen mensen die geen risico willen of kunnen lopen voor een spaarproduct. Wie wel enig risico kan lopen, kiest bijvoorbeeld voor een combinatieproduct. Een deel van het geld levert dan een gegarandeerd rendement op en een ander deel wordt belegd.

Haal meer uit je spaargeld.Vergelijk direct alle spaarrekeningen en zie hoeveel extra rendement jij behaalt door over te stappen naar de bank met de hoogste rente! Spaarrente vergelijken >>