Rekening openen baby

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op 24 april 2017

Veel kersverse ouders openen al vroeg een spaarrekening voor hun baby. Vrijwel alle Nederlandse spaarbanken spelen hier slim op in en bieden een speciale babyspaarrekening aan. Maar op welke manier onderscheidt deze babyrekening zich van een gewone spaarrekening en hoe vind je nu uit het uitgebreide aanbod de hoogste rente spaarrekening kind die het best bij je baby past?

Sparen voor je kind? Vergelijk alle babyspaarrekeningen en vind direct de rekening met de beste voorwaarden en hoogste rente! Spaarrekening kind >>

Spaarrekening baby 

Een spaarrekening voor baby’s biedt vaak leuke extra’s ten opzichte van een gewone spaarrekening. Zo ontvangt je baby een knuffel, kinderboek en/of spaarpotje wanneer je de rekening opent. Daarnaast krijgt je kind op latere leeftijd vaak spelenderwijs informatie van de bank over sparen en omgaan met geld naarmate hij/zij ouder wordt. Tot de 18e verjaardag kan alleen echter de ouder of voogd geld van de spaarrekening opnemen.

Houd er wel rekening mee dat de ene spaarrekening voor baby’s de andere niet is. Zo zijn er spaarrekeningen die je alleen mag openen als je kind jonger is dan bijvoorbeeld 10 jaar of juist ouder dan bijvoorbeeld 12 jaar. Bij sommige banken is het daarnaast niet toegestaan om voor de 18e verjaardag van het kind geld op te nemen. Vergelijk dus niet alleen de rente, maar ook de voorwaarden van een babyspaarrekening goed.

Tip! Beschik je over extra spaargeld dat bestemd is voor je baby? Dan is een deposito wellicht een interessante optie. Een deposito levert doorgaans een hogere rente op dan een babyspaarrekening, zeker wanneer je kiest voor een langere looptijd. Het nadeel is wel dat je tussentijds geen geld kunt opnemen en/of bijstorten. 

Rekening openen voor kind

Je kunt er echter ook voor kiezen om op je eigen naam te sparen voor je baby en een gewone spaarrekening te openen. Zodra je kind 18 wordt, schenk je het gespaarde bedrag aan hem/haar. Het nadeel hiervan is echter dat je dan in één keer schenkbelasting betaalt over het gespaarde bedrag, mits het bedrag boven de vrijstelling uitkomt. Wanneer je op naam van je baby spaart, profiteer je jaarlijks van deze vrijstelling. De kans is groot dat je elk jaar minder spaart dan de vrijstelling, waardoor je geen schenkbelasting betaalt.

Bankrekening baby – Keuzes rekening openen baby

Voordat je een spaarrekening voor je baby opent, is het belangrijk een aantal zaken goed te overwegen. Bepaal eerst op welke naam je wilt sparen en waar je veel waarde aan hecht: een hoge spaarrente, goede voorwaarden en/of veel vrijheid. Het een hoeft het ander niet per sé uit te sluiten, maar vaak zie je wel dat een hogere rente gepaard gaat met minder vrijheid. En ook leuke extra’s gaan vaak ten koste van de rente.

Zodra je voor jezelf helder hebt wat je belangrijk vindt, kun je spaarbanken op deze punten vergelijken. Kies niet standaard voor de bank waar de spaarrekening van jou en je partner loopt, maar ga voor de bank met de rekening die het beste is voor je baby. Vervolgens open je de rekening van je keuze eenvoudig online. Houd hierbij het burgerservicenummer van je baby en het rekeningnummer van je betaalrekening bij de hand.

Spaar tegen de hoogste rente?Vergelijk eenvoudig online alle aanbieders en kies de kinderspaarrekening met de hoogste rente en beste voorwaarden. Spaarrekening kind hoogste rente >>