Spaarrente verslaat inflatie – Maar voor hoe lang?

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op 07 november 2013

Doordat de inflatie in oktober fors is gedaald naar 1,6 procent, levert sparen op een spaarrekening eindelijk weer wat op. “Maar de vreugde is voor de spaarder waarschijnlijk van korte duur”, waarschuwt Teun van Mullekom van de financiële vergelijkingssite Rente.nl. “De hoogste rente op een spaarrekening is op dit moment 1,95 procent, dus sparen levert eindelijk weer wat op. Maar mede door de dalende ECB-rente bestaat de kans dat de spaarrentes de komende maanden gaan dalen.”

Zoek je de hoogste spaarrente? Vergelijk rentes en voorwaarden snel en eenvoudig online en haal het onderste uit de kan! Spaarrente vergelijken >>

ECB-rente historisch laag

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft vanmiddag bekend gemaakt haar belangrijkste rentetarief te verlagen naar 0,25 procent. “Omdat banken hun spaarrentes mede hierop baseren, valt een verdere daling van de spaarrentes te verwachten”, volgens Van Mullekom.

Daarnaast voert de rente-expert aan dat de daling van de inflatie waarschijnlijk tijdelijk is. Mede door de bezuinigingen van het kabinet die in 2014 worden doorgevoerd, verwacht het Centraal Planbureau dat de inflatie in 2014 ongeveer 2 procent zal bedragen. “Als de spaarrentes de komende maanden gaan dalen, houd je alsnog niets meer over aan je spaargeld.”

Rentedalingen spaarrekening

De rentedalingen op spaarrekeningen zijn de afgelopen maanden gestabiliseerd. De gemiddelde spaarrente op een vrij opneembare spaarrekening bedroeg tussen juli en november 2013 steeds 1,54 tot 1,58 procent.

“De hoogste rente op een vrij opneembare spaarrekening staat al vijf maanden lang op 1,95 procent”, ligt van Mullekom toe. “Nu de inflatie is gedaald, kun je een spaarrekening kiezen met een spaarrente die 0,35 procent boven de inflatie ligt.” Met in het achterhoofd dat de rentes straks waarschijnlijk weer gaan dalen, is het zaak om nu goed te kijken op welke rekening je je spaargeld zet, volgens Van Mullekom. “Kijk bij het rente van banken vergelijken niet alleen naar de huidige rente, maar ook naar de renteontwikkeling van de afgelopen maanden. De hoogste rente op een vrij opneembare rekening is bijvoorbeeld al vijf maanden stabiel op 1,95 procent. Dit terwijl veel andere banken de afgelopen tijd de rentes juist weer hebben verlaagd.”

In september was de inflatie nog 2,4 procent, terwijl de hoogste rente op een spaarrekening 1,95 procent was.” De laatste keer dat de spaarrente de inflatie oversteeg was in september 2012.

Wie veel spaart, levert alsnog in

De lagere inflatie ten spijt. Wie op dit moment een spaartegoed heeft dat hoger is dan de heffingsvrije grens voor de vermogensrendementsheffing (ongeveer 21.000 euro), levert alsnog in. Over het vermogen boven de heffingsvrije grens betaal je 1,2 procent vermogensrendementsheffing. Als je dit optelt bij de inflatie van 1,6 procent, heb je 2,8 procent rente nodig om nog iets aan je spaargeld over te houden. “Om dit te behalen moet je je spaargeld op dit moment minimaal 5 jaar vastzetten tegen de hoogste rente op een deposito.”

Tags: