Hoeveel spaargeld mag je hebben?

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op 07 januari 2020

Sparen mag je natuurlijk zoveel je wilt. Er bestaan geen grenzen waarbinnen je moet blijven als je spaart. Wel gelden er een aantal regels als je veel spaart. Je moet dan bijvoorbeeld belasting over je spaargeld betalen of je recht op huurtoeslag vervalt. In dit artikel lees je alles over hoeveel geld je mag hebben en welke regels er gelden als je veel spaargeld hebt.

Een hoger rendement?
Vergelijk, vind en stap direct over naar de spaarrekening met de hoogste spaarrente!
Rente spaarrekening >>

Hoeveel spaargeld belastingvrij?

Spaargeld valt in de box 3 belasting, net als beleggingen, een tweede woning en schulden. Je berekent je totale vermogen in deze box door je bezittingen bij elkaar op te tellen en je schulden hier vanaf te trekken. Voor iedereen geldt er een heffingsvrije grens van 30.846 euro, of 61.692 euro als je een fiscaal partner hebt. Je mag dus tot deze grens belastingvrij sparen, tenzij je nog andere vormen van vermogen hebt.

Tip! Heb je veel spaargeld? Dan kun je overwegen om een deel van je spaargeld op een deposito te zetten. Je mag het geld dan bijvoorbeeld 5 jaar niet opnemen, maar in ruil daarvoor ontvang je een vaste rente. Deze ligt bij een lange looptijd hoger dan de rente op een gewone spaarrekening. Zo haal je het beste rendement op je spaargeld. 

Hoeveel spaargeld mag je hebben? - Depositogarantiestelsel

Alle banken die in de rente-overzichten op Rente.nl staan, vallen onder het depositogarantiestelsel van Nederland of van een ander Europees land. Al deze stelsels vergoeden maximaal 100.000 euro van je spaargeld als een bank failliet gaat. Voor gezamenlijke spaarrekeningen geldt een maximale vergoeding van 200.000 euro. Maar houd er rekening mee dat het saldo op al je rekeningen bij deze bank bij elkaar worden opgeteld en dat de vergoeding geldt per bankvergunning. ABN AMRO en MoneYou delen bijvoorbeeld een bankvergunning.

Tip! Je kunt je spaargeld spreiden over meerdere banken als je er zeker van wilt zijn dat al je geld onder de vergoeding vanuit het depositogarantiestelsel valt. 

Hoeveel geld mag je hebben op je betaalrekening?

Banken stellen meestal geen limiet aan het saldo op je spaarrekening of betaalrekening, maar zij hanteren wel een maximaal rentedragend saldo. Dat wil zeggen dat je geen rente meer ontvangt over het bedrag dat boven deze grens ligt. Deze grens ligt bijvoorbeeld op 100.000 euro, maar kan ook op 5.000.000 euro liggen.

Tip! Voor kinderrekeningen hanteren banken vaak wel een limiet voor het saldo. Soms ligt deze grens al op 20.000 euro. Ga je dus spaarrekeningen voor kinderen vergelijken, kijk dan niet alleen naar de spaarrente maar ook naar de voorwaarden. Als je veel wilt sparen, moet je soms bij meerdere banken een spaarrekening openen.

Profiteer ook van de hoogste spaarrente!Vergelijk eenvoudig het grootste aanbod spaarrekeningen en zie hoeveel extra rendement jij behaalt door over te stappen naar de bank met de hoogste rente! Spaarrente vergelijken >>