Gezamenlijke rekening openen

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op 15 januari 2019

Gezamenlijke rekening openen, wat betekent dit en waar moet ik op letten?

Vaak openen partners een gezamenlijke spaarrekening om te sparen voor bijvoorbeeld een buffer, een vakantie of voor een andere gezamenlijke uitgave. Maar ook vrienden of familieleden kunnen een gezamenlijke spaarrekening openen. Is een gezamenlijke rekening een goed idee en waar moet je op letten als je een gezamenlijke spaarrekening opent? Je leest het in dit artikel. 

Samen een rekening openen?
De verschillende rentetarieven en voorwaarden vergelijk je eenvoudig online!
Rente spaarrekening >>

Gezamenlijke rekening

Een gezamenlijke spaarrekening kent twee varianten: de en/of rekening en de en/en rekening. Met de en/of variant kunnen alle rekeninghouders op elk moment geld op de rekening storten en opnemen, zonder dat de ander hier toestemming voor hoeft te geven. De en/en rekening biedt de extra veiligheid dat alle rekeninghouders toestemming moeten geven voordat je geld op kunt nemen.

Familie rekening openen

Partners kiezen doorgaans voor een en/of rekening, omdat zij dan gemakkelijker gezamenlijke uitgaven kunnen doen. Vaak werkt deze constructie goed. Maar als een van de partners een gat in de hand heeft, kan het onverstandig zijn om hem of haar naar eigen inzicht toegang te geven tot het geld van de ander. Je kunt dan beter voor een en/en spaarrekening kiezen.

Gezamenlijke rekening met vrienden

Ook vrienden die bijvoorbeeld samen voor een reis sparen, doen er goed aan om de en/en versie te overwegen. Ruzies onderling in combinatie met toegang tot het geld van de anderen zou anders tot vervelende situaties kunnen leiden.

Gezamenlijke rekening belastingdienst

Een ander punt dat vragen oproept bij het openen van een gezamenlijke spaarrekening, is de belasting. Net als bij elke spaarrekening moet je het saldo van de gezamenlijke spaarrekening opgeven bij de jaarlijkse belastingopgave. In box 3 betaal je belasting over je eigen vermogen, waaronder je spaargeld, als dit hoger is dan de heffingsvrije grens van 30.360 euro of 60.720 euro voor fiscaal partners.

Fiscaal partners mogen het belastingvrije deel aan elkaar overdragen. Dus als de ene partner het totale saldo op de gezamenlijke spaarrekening opgeeft bij de belastingaangifte, kan deze ook de vrijstelling van beide partners opgeven. Het maakt dan dus niet uit wie het geld op de gezamenlijke spaarrekening heeft gezet.

Spaar je met anderen op een gezamenlijke spaarrekening, dan moet iedere rekeninghouder goed bijhouden hoeveel geld hij of zij op de rekening zet en hoeveel geld hij of zij opneemt. Je betaalt namelijk alleen belasting over het geld op de gezamenlijke rekening dat van jou is.

Tip! Een gezamenlijke spaarrekening kan verschillende vormen hebben, zoals een vrij opneembare spaarrekening, een deposito of een groene spaarrekening. De rentetarieven en de voorwaarden van deze spaarvormen verschillen per bank. Als je een nieuwe spaarrekening moet openen om gezamenlijk te kunnen sparen, kijk dan wie de hoogste rente spaarrekening biedt. 

Gezamenlijke spaarrekening openen

Doorgaans kun je van een bestaande spaarrekening geen gezamenlijke spaarrekening maken, maar bij elke nieuwe spaarrekening kun je meerdere rekeninghouders opgeven. Bij het online openen van een spaarrekening kom je vanzelf de vraag tegen of je meerdere rekeninghouders op wilt geven. Hier vul je de gegevens in van iedere rekeninghouder. Daarna stuurt de bank een formulier dat door alle rekeninghouders getekend moet worden. De gezamenlijke spaarrekening is daarna een feit.

Profiteren van de hoogste spaarrente?Vergelijk eenvoudig alle spaarrekeningen en zie hoeveel extra rendement jij behaalt door over te stappen naar de bank met de hoogste rente! Spaarrente vergelijken >>