Doorlopend krediet of persoonlijke lening?

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op 25 april 2017

Wil je geld lenen voor een auto, een verbouwing financieren of een lening voor zonnepanelen afsluiten? Wat je leendoel ook is, het is belangrijk de leenvorm hierop af te stemmen. De twee meest gebruikte leenvormen zijn de persoonlijke lening en het doorlopend krediet. Maar wat is het verschil tussen beide leenvormen en wanneer kies je voor een doorlopend krediet of persoonlijke lening?

Goedkope lening vinden?  Vergelijk snel het grootste aanbod leningen online en bespaar een hoop geld! Geld lenen vergelijken >>

Persoonlijke lening of doorlopend krediet?

Bij een persoonlijke lening staat zowel het leenbedrag als het rentepercentage van tevoren vast. Ook de looptijd van de lening bepaal je vooraf met de bank. Deze drie componenten veranderen tijdens de contractduur niet. Hierdoor weet je precies hoeveel je elke maand aflost op het moment dat je het contract met de bank aangaat. Je maandlasten bestaan uit een deel aflossing en een deel rente.

Wil je de persoonlijke lening (deels) vervroegd aflossen? Dan brengen sommige kredietverstrekkers een boete in rekening. Dat komt omdat je in dat geval minder rente betaalt dan vooraf afgesproken. De kredietverstrekker loopt dus inkomsten mis en compenseert dit door je een boete op te leggen.

Verschil doorlopend krediet en persoonlijke lening

Het doorlopend krediet kent een variabel rentepercentage. Het kan dus zijn dat de rente tijdens de looptijd (meerdere malen) verandert. Deze variabele rente ligt doorgaans wat lager dan de vaste rente van een persoonlijke lening. Daarnaast spreek je bij een doorlopend krediet een kredietlimiet af met de bank. Dit is het bedrag dat je maximaal mag opnemen. Binnen deze limiet mag je onbeperkt bedragen opnemen, aflossen en weer opnemen. Je betaalt alleen rente over het bedrag dat je daadwerkelijk opneemt.

Ook spreek je bij een doorlopend krediet over een theoretische looptijd. Dit is de looptijd wanneer je elke maand een bepaalt percentage van het krediet aflost. Omdat het doorlopend krediet een variabele rente kent en je reeds afgeloste bedragen weer mag opnemen, weet je van tevoren niet precies hoelang je over de aflossing doet. In tegenstelling tot bij een persoonlijke lening kun je bij een doorlopend krediet zoveel aflossen als je wilt, zonder dat je een boete betaalt.

Persoonlijke lening of doorlopend krediet - Lening kiezen

Zoals gezegd is het belangrijk om je leendoel af te stemmen op de leenvorm. Een persoonlijke lening is meer geschikt voor leendoelen waarvan je vooraf precies weet hoeveel geld je nodig hebt, bijvoorbeeld de aankoop van een auto of keuken. Een doorlopend krediet past weer beter bij een leendoel waarbij je van tevoren niet precies weet hoeveel je nodig hebt, bijvoorbeeld een verbouwing.

Persoonlijke lening of doorlopend krediet?Welke het ook wordt. Kies de lening met de laagste rente en beste voorwaarden. Je bespaart door eerst te vergelijken! Goedkoop geld lenen >>