Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op 23 februari 2012
'Nederlanders lenen meer en vooral duurder', kopte het CBS woensdag in een persbericht. Een nauwkeurige blik op de statistieken laat van die bewering weinig heel. Het statistisch bureau interpreteerde de eigen cijfers verkeerd.
Het CBS-nieuws werd gisteren in diverse media breed uitgemeten. De portee: omdat banken tegenwoordig minder krediet verlenen, grijpt de consument steeds vaker naar zijn creditcard.
De feiten volgens het CBS: Nederlanders namen in 2011 zo'n 4,5 miljard euro krediet op met hun creditcard, een half miljard meer dan het jaar daarvoor. Ook nam de roodstand op betaalrekeningen toe. Tegelijkertijd namen mensen in 2011 juist minder langlopend krediet op bij banken en financieringsmaatschappijen.
Duidelijke zaak, meent het CBS: de consument compenseert de krenterigheid van de banken door rood te gaan staan en creditcardschulden te maken. Zorgwekkend, vindt het CBS, want op dat soort schulden is de rente veel hoger dan op gewoon krediet. De Nederlander steekt zich dus niet alleen dieper in de schulden, maar zadelt zichzelf ook op met hogere rentelasten.
Blunder
Klinkt logisch, maar het is een blunder. Uit de kleine lettertjes bij de CBS-statistieken valt op te maken dat het CBS álle creditcardtransacties als 'lening' telt, ook gewone betalingen die met creditcards zijn verricht. Een CBS-woordvoerder bevestigt dit schoorvoetend. Met andere woorden: iemand die op internet een boek of een vliegticket met een creditcard afrekent, is volgens het CBS een sloeber die niet meer bij de bank kan geld lenen en daarom zijn creditcard gebruikt.
Bij International Card Services, de ABN Amro-dochter die creditcardbetalingen verwerkt, herkennen ze het CBS-verhaal totaal niet. De woordvoerder: 'Wij vermoeden dat het CBS, dat zijn cijfers deels bij ons betrekt, omzet met krediet heeft verward. Het aantal transacties met creditcards neemt wel toe, onder meer omdat mensen steeds meer aankopen via internet doen.'
Geldnood
Als het gestegen gebruik van creditcards met geldnood te maken zou hebben, zou ook de totale creditcardschuld moeten stijgen. Die is sinds eind 2006 echter stabiel gebleven op ruim 1,3 miljard euro (CBS-cijfer).
En die toegenomen roodstand dan? Daar valt geen speld tussen te krijgen, mits de CBS-cijfers kloppen. De Nederlandsche Bank, die sinds anderhalf jaar de roodstand eveneens bijhoudt, ziet geen enkele toename.