Studieschuld aftrekbaar?

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op 07 januari 2020

Normaal gesproken is het zo dat je opgebouwde schulden mag aftrekken van je eigen vermogen, waardoor je minder belasting betaalt. Je totale schulden moeten dan wel hoger zijn dan een bepaalde grens. Ook je studieschuld is aftrekbaar. Hoe het precies zit met je studieschuld en de belasting lees je in dit artikel. 

Studieschuld aftrekbaar 2020

Al je spaargeld, je beleggingen en een eventuele tweede woning vormen samen je eigen vermogen in box 3. Wanneer dit eigen vermogen hoger is dan de heffingsvrije grens van 30.846 euro of 61.692 voor fiscale partners, dan betaal je over dat deel vermogensbelasting.

Heb je echter een studieschuld en is deze samen met eventuele andere schulden hoger dan 3.000 euro of 6.000 euro voor fiscale partners, dan mag je deze van het eigen vermogen aftrekken. Hierdoor neemt het eigen vermogen af en betaal je minder (of geen) vermogensbelasting. 

Studieschuld aftrekbaar - Financieel aantrekkerlijk aspect

Een studieschuld kan er dus voor zorgen dat je minder vermogensbelasting betaalt. Maar daarnaast kent het nog een aantrekkelijk financieel aspect. De rente op een lening bij DUO is namelijk veel lager dan de kredietrente die banken aanbieden voor een lening. Heb je flink wat spaargeld, dan kun je de studieschuld in een keer af te lossen. Maar je kunt er ook voor kiezen om elke maand het minimale bedrag af te lossen en de rest van je spaargeld op een spaarrekening laten staan. 

Dit is echter alleen voordelig als de rente die je betaalt aan DUO lager is dan de spaarrente die je ontvangt. En op dit moment is de spaarrente helaas erg laag. Aflossen van je DUO lening levert je dus meer op dan sparen op een spaarrekening.

De meeste mensen betalen veel te veel voor hun lening!Vergelijk direct online banken en kredietverstrekkers en zie in één oogopslag waar je de laagste rente betaalt en de beste voorwaarden krijgt. Goedkoop geld lenen >>