Personeelslening

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op 14 januari 2019

Een personeelslening is een lening die een werknemer afsluit bij zijn werkgever. De rente van een personeelslening is afhankelijk van de rente van commerciële leningen en is ook aan enkele regels gebonden.

Liever niet lenen bij je baas?
Een persoonlijke lening is een goedkoop alternatief. Vergelijk snel en bespaar en hoop geld!
Geld lenen vergelijken >>
 

Personeelslening – Voorschot

De eerste vraag die van invloed is op de rente, is of het om een voorschot of om een personeelslening gaat. Een voorschot is een bedrag dat de werkgever binnen één loontijdvak verrekent met het salaris. Betaalt de werkgever het geleende bedrag niet of niet volledig binnen één loontijdvak terug, dan ziet de Belastingdienst het als een lening.

Let op! Verstrekt de werkgever een voorschot, dan hoeft hij hierover geen rente te vragen. Omdat de werkgever het voorschot met het eerstvolgende salaris verrekent, betaalt de werknemer wel loonbelasting.

Normrente personeelslening

Betaalt de werknemer het bedrag niet binnen één loontijdvak terug, dan is er sprake van een lening. De rente die de werkgever vraagt was tot 2015 afhankelijk van de door de werkgever gekozen regeling. Sinds 2015 moeten alle werkgevers de werkkostenregeling hanteren.

Bij de werkkostenregeling moet de werkgever een ‘marktconforme rente’ vragen. De rente bij deze regeling is dus afhankelijk van de marktrentes die bij aanvang van de lening gelden. In de modules 'Rente persoonlijke lening' en Rente doorlopend krediet vind je de huidige kredietrentes.

Let op: De werkgever is niet verplicht om rente te vragen. Houdt hij zich echter niet aan bovenstaande regels van de Belastingdienst, dan betaalt de werknemer loonheffing over het rentevoordeel. Het rentevoordeel is het verschil tussen de rente van de Belastingdienst en de rente die de werkgever vraagt voor zijn lening. Voldoet de rente van de personeelslening wel aan de regels van de fiscus, dan betaalt de werkgever geen loonheffing.

Wil je goedkoop een lening afsluiten?Vergelijk dan altijd eerst alle aanbieders op rente en voorwaarden. Kies de lening die het best bij je past en bespaar! Goedkoop geld lenen >>