Marktconforme rente onderhandse lening

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op 23 november 2017

Als je geld nodig hebt, maar niet wilt aankloppen bij een bank, dan kan een onderhandse lening uitkomst bieden. Geld lenen bij familie of vrienden is in dat geval een voor de hand liggende optie. Je zou denken dat zo’n lening een vriendendienst is en je dus een lagere rente kan opleveren. Maar helaas zit dat net iets anders in elkaar.

Liever niet onderhands lenen? 
Vergelijk dan snel online alle leningen op rente en voorwaarden. Betaal niet te veel! Geld lenen vergelijken >>

Marktconforme rente

De rente die wordt berekend bij een onderhandse lening, moet volgens de belastingdienst marktconform zijn. Dat wil zeggen dat de rente minimaal zo hoog moet zijn, als in de markt gebruikelijk is. Dit kun je zelf berekenen door het gemiddelde te nemen van de rentes die banken en kredietverstrekkers voor een soortgelijke lening vragen.

Let op! Betaal je minder rente? Dan wordt het door de fiscus gezien als schenking en valt het renteverschil dus ook onder de regels voor de schenkbelasting.

Rente onderhandse lening terugschenken

Wanneer je als ouder geld uitleent aan een van je kinderen, kun je het rentepercentage dat je kind aan rente betaalt over de lening, teruggeven door het te schenken. Per jaar mag je ruim € 5000,- belastingvrij schenken aan je kind. Voor de meeste leningen geldt dat de rente die betaalt wordt niet hoger is dan dit bedrag. 

Onderhandse lening rente - Registreren

Wanneer je een onderhandse lening afsluit, is het erg belangrijk deze ook goed te laten registreren. Ook al gaat het om familieleden of vrienden. Het laatste dat je wilt is dat geldzaken tussen beide problemen op gaan leveren. Wanneer alle afspraken zwart op wit zijn vastgelegd, dan kan al nooit onduidelijkheid over ontstaan en weet iedereen waar hij of zij aan toe is.

Het document waar je deze afspraken vastlegt heet een onderhandse akte en deze kun je het beste laten vastleggen bij een notaris. In deze overeenkomst moet je in ieder geval de volgende zaken opnemen:

  • NAW-gegevens van beide partijen
  • Startdatum, looptijd en einddatum van de lening
  • De hoogste van het totale geleende bedrag
  • Het gehanteerde rentepercentage
Goedkoop een lening afsluiten? Online vergelijk je eenvoudig alle aanbieders op rente en voorwaarden. Kies de lening die het best bij je past! Goedkoop geld lenen >>