Ontwikkeling kredietrentes

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op 28 oktober 2019

De spaar- en hypotheekrentes staan historisch laag, maar waarom merk je hier dan niets van als je een lening hebt? De kredietrentes zijn de laatste jaren wel gedaald, maar veel minder hard dan de tarieven bij sparen en hypotheken. Hoe komt het dat je nog steeds zoveel betaald voor je lening? En wordt het de komende jaren minder?

Ontwikkeling kredietrente sinds 2008

Mensen kiezen nog altijd een té dure lening!
Jij waarschijnlijk ook. Door eerst goed te vergelijken vind je eenvoudig de voordeligste kredietverstrekker. Goedkoop geld lenen >>

De periode 2008-2009 stond vooral in het teken van de financiële crisis. Veel mensen verloren hun baan of konden om andere redenen hun leningen niet meer betalen. Bij het verstrekken van nieuwe leningen, liepen de banken dus behoorlijk wat risico. Daarom vroegen ze hoge rentes. Voor een persoonlijke lening of doorlopend krediet van 10.000 euro betaalde je al snel 9 tot 11 procent leenrente.

Leenrentes bleven tot 2013 hoog

In de jaren tot 2013 daalden de kredietrentes. De banken hoefden zelf steeds minder te betalen om geld te lenen bij beleggers en de centrale banken. Dit voordeel zag je dus ook terug in de rente die je betaalde voor een lening. Maar toch ook weer niet helemaal… Banken zaten er namelijk helemaal niet op te wachten om leningen te verstrekken. Na de crisis kregen de bmanken et strengere regels te maken. Zo moesten de banken steeds meer geld in kas houden tegenover de leningen die ze verstrekten. Daarom hielden ze de rentes toch nog relatief hoog.

Eindelijk gaan de kredietrentes ook omlaag

In de jaren 2013 /2014 werd lenen eindelijk goedkoper. De nieuwe kapitaaleisen waren door de banken volledig verwerkt en de economie begon langzaam weer op te krabbelen. Hierdoor durfden de banken de rentes voor persoonlijke leningen en doorlopend kredieten flink te verlagen.

Daarnaast kwamen er nieuwe online kredietverstrekkers op de markt die lagere rentes vroegen voor persoonlijke leningen en doorlopend kredieten. Hierdoor werden de andere banken en kredietverstrekkers gedwongen hun rentes te verlagen.

Ontwikkeling kredietrentes stabiel sinds 2016

Vanaf halverwege 2016 lijkt het rustig. De leenrentes blijven vanaf dan op hetzelfde niveau. Je betaalt voor een persoonlijke lening of doorlopend krediet ongeveer 6 tot 6,5 procent rente. 

Verwachting kredietrentes 2019

Wij verwachten dat je in 2019 ongeveer dezelfde rentes blijft betalen voor een persoonlijke lening of doorlopend krediet. De tarieven waartegen banken en kredietverstrekkers zelf lenen bij beleggers en centrale banken blijven op hetzelfde lage niveau. Er is voor banken geen aanleiding om de leenrentes te verhogen.

Misschien gaan de leenrentes zelfs nog wel een klein beetje omlaag. De economie groeit, de werkloosheid daalt en de vooruitzichten zijn positief. Hierdoor is geld uitlenen voor banken minder risicovol en kunnen de risico-opslagen die leenaanbieders in hun rentes verwerken omlaag.

Je lening kan goedkoper!Ondanks de ‘stilstaande’ leenrentes, kun je nog steeds flink besparen op je lening. De rentes tussen de verschillende kredietverstrekkers verschillen tot wel 4,5 procent. Vergelijk en voorkom dat je teveel betaalt. Geld lenen vergelijken >>
Ondanks de ‘stilstaande’ leenrentes, kun je nog steeds flink besparen op je lening. De rentes tussen de verschillende kredietverstrekkers verschillen tot wel 4,5 procent. Vergelijk en voorkom dat je teveel betaalt. Geld lenen vergelijken >>