Ontwikkeling kredietrentes

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op 10 februari 2021

De leenrentes zijn de afgelopen jaren flink gedaald. Ze leken tot 2018 nog achter te blijven bij de alsmaar dalende spaar- en hypotheekrentes, maar inmiddels zijn ook de leenrentes historisch laag. Je sluit al een persoonlijke lening af vanaf 3,5% rente. Hoe hebben de kredietrentes zich de afgelopen jaren ontwikkeld?

Ontwikkeling kredietrente sinds 2008

Mensen kiezen nog altijd een té dure lening!
Jij waarschijnlijk ook. Door eerst goed te vergelijken vind je eenvoudig de voordeligste kredietverstrekker. Goedkoop geld lenen >>

De periode 2008-2009 stond vooral in het teken van de financiële crisis. Veel mensen verloren hun baan en konden hun leningen niet meer betalen. Bij het verstrekken van nieuwe leningen liepen de banken dus behoorlijk wat risico. Daarom vroegen ze hoge rentes. Voor een persoonlijke lening of doorlopend krediet van €10.000 betaalde je al snel 9% leenrente.

De Europese Centrale Bank (ECB) reageerde op de financiële crisis met allerlei stimuleringsmaatregelen, zoals het verlagen van de ECB-rente. Het gevolg was dat banken goedkoper geld konden lenen en dit ook door vertaalden in lagere spaar-, leen- en hypotheekrentes. De rentedalingen liepen door tot 2012.

Stijging kredietrente in 2013

In 2012 en 2013 kregen de banken te maken met strengere regels. Tegenover al het geld dat ze uitleenden moesten ze meer geld in kas houden. Om deze extra buffers op te bouwen, gingen de banken dus meer spaargeld aantrekken. Tegelijkertijd was het hierdoor minder interessant voor de banken om leningen te verstrekken. Daarom werden de leenrentes verhoogd en een aantal jaren hoog gehouden.

Vanaf eind 2014/begin 2015 beginnen de leenrentes weer voorzichtig te dalen. Dit komt vooral doordat de Europese Centrale Bank de ECB-rente nog verder verlaagd en opnieuw stimuleringsmaatregelen aankondigt. 

Eindelijk gaan de kredietrentes ook omlaag

In de jaren 2013 /2014 werd lenen eindelijk goedkoper. De nieuwe kapitaaleisen waren door de banken volledig verwerkt en de economie begon langzaam weer op te krabbelen. Hierdoor durfden de banken de rentes voor persoonlijke leningen en doorlopend kredieten flink te verlagen.

Daarnaast kwamen er nieuwe online kredietverstrekkers op de markt die lagere rentes vroegen voor persoonlijke leningen en doorlopend kredieten. Hierdoor werden de andere banken en kredietverstrekkers gedwongen hun rentes te verlagen.

Toenemende concurrentie en lagere kredietrentes sinds 2018

Pas sinds eind 2018 zien we dat steeds meer kredietverstrekkers elkaar opvolgen met kredietrenteverlagingen, waardoor geld lenen steeds goedkoper wordt. In juli 2018 zagen we voor het eerst leenrentes onder de 4%. Toen verlaagde Freo de rente voor persoonlijke leningen vanaf € 50.000 naar 3,9%. In 2019 volgden ook DEFAM Premium en Findio deze stap. Inmiddels is de laagste leenrente 3,5% voor leningen vanaf € 50.000.

Ook bij lagere leenbedragen zijn de kredietrentes nu fors lager. Een persoonlijke lening van € 20.000 heb je al vanaf 3,9% rente. € 10.000 leen je vanaf 4,9% rente.

Ontwikkeling kredietrente doorlopend krediet

De rentes voor doorlopend krediet wijzigen banken bijna niet. De doorlopend krediet rentes zijn tot 2019 wel iets gedaald. Daarna steeg de gemiddelde rente voor een doorlopend krediet. Dit komt voornamelijk doordat steeds meer kredietverstrekkers zijn gestopt met het aanbieden van deze vorm van consumptief krediet. Vooral aanbieders met hogere rentes zijn nu nog over. 

Verwachting kredietrentes voor de komende jaren

Ondanks de Corona-crisis blijft de vraag naar leningen groot. Dit in combinatie met de lage marktrentes, zal de komende tijd leiden tot nog meer verlagingen van kredietrentes. Of de rentes op de langere termijn ook laag blijven, hangt vooral af van de economische ontwikkelingen. Als veel mensen hun baan verliezen en banken voorzichtiger worden met het verstrekken van leningen of als de marktrentes toch gaan stijgen, zullen de kredietrentes stoppen met dalen en misschien zelfs wat stijgen.

Je lening kan goedkoper!Ondanks de lage leenrentes, blijven de verschillen groot. De rentes tussen de verschillende kredietverstrekkers verschillen tot wel 4,5%. Vergelijk en voorkom dat je te veel betaalt. Geld lenen vergelijken >>
Tags: