Onderhandse lening belastingdienst

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op 06 mei 2019

Leen je geld van familie of vrienden, dan noem je dit een onderhandse lening. Veel mensen denken dat je op deze manier goedkoop of zelfs zonder rente te betalen kunt lenen, maar dat klopt niet helemaal. Wat zijn precies de regels bij de Belastingdienst voor onderhands lenen? Je leest het in dit artikel. 

Geld lenen van familie?
Vergelijk eenvoudig en ontdek hoeveel rente je minimaal moet betalen!
Goedkoop geld lenen >>

Onderhandse lening – Marktconforme rente

De belangrijkste regel die de Belastingdienst hanteert, is dat je een marktconforme rente betaalt over de onderhandse lening. Doe je dit niet, dan ziet de Belastingdienst het percentage dat te weinig in rekening wordt gebracht als schenking en betaal je hier schenkbelasting over. Tenzij dit bedrag lager is dan he jaarlijks belastingvrij mag schenken. 

Tip! Leg een onderhandse lening altijd vast in een contract. Zo weet elke betrokkene precies wat de afspraken zijn waar hij of zij zich aan moet houden. Bovendien kun je dan op elk moment aantonen wat de afspraken zijn rondom de rente die je betaalt.

Onderhandse lening ouders - Schenkbelasting

Betaal je geen marktconforme rente, dan betaal je schenkbelasting over het deel dat te weinig aan rente wordt betaald. In de onderstaande tabel zie je de tarieven voor schenkbelasting in 2019:

Schenkbedrag in euro  Lening bij partner of ouders Lening bij grootouders Lening bij anderen
Tot 124.726    10 procent 18 procent 30 procent
Vanaf 124.726    20 procent 36 procent 40 procent

De vrijstellingen die gelden:

Relatie  Vrijstelling
Kinderen 5.428 euro
Eenmalige vrijstelling kinderen 18-40 jaar  26.040 euro
Eenmalige vrijstelling kinderen 18-40 jaar voor een dure studie     54.246 euro
Eenmalige vrijstelling kinderen 18-40 jaar voor eigen woning 102.010 euro
Anderen                                2.173 euro


Tip!
 Leen je onderhands en betaal je bijvoorbeeld 1.000 euro rente per jaar, dan kan diegene die je het geld leent elk jaar op papier 1.000 euro schenken. Dit valt binnen de vrijstelling. Je betaalt dan in de praktijk geen rente én geen belasting
.

Minimale rente onderhandse lening belastingdienst aftrekbaar

Leen je geld bij je ouders voor de financiering van je woning, dan kun je dit in een notariële akte vastleggen. Ook is het verstandig om een aflosschema af te spreken waarin je meteen begint met aflossen en binnen 30 jaar de volledige lening hebt afgelost. Je mag de rente dan, net als de hypotheekrente bij de bank, van je belastbaar inkomen in box 1 aftrekken. Je hebt dan dus gewoon recht op hypotheekrenteaftrek. Geld lenen voor een ander doel, dan is de lening mogelijk aftrekbaar in box 3. De schuld moet dan wel hoger zijn dan 3.000 euro of 6.000 euro voor fiscaal partners. 

Liever niet lenen van familie of vrienden?Een betrouwbare lening met lage rente vind je eenvoudig door alle aanbieders online te vergelijken. Kies de lening die het beste bij je past! Geld lenen vergelijken >>