Onderhandse lening aftrekbaar?

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op 14 januari 2019

Een onderhandse lening is een lening zonder tussenkomst van een bank. Normaal gesproken sluit je een onderhandse lening af bij een vriend, kennis of familielid. Degene bij wie je de lening afsluit, is verplicht om hier rente over te vragen. Of deze rente aftrekbaar is, lees je in dit artikel.

Goedkoop geld lenen?
Vergelijk de actuele rentes van alle aanbieders en zie wat voor jou het goedkoopste is!
Geld lenen vergelijken >>

Onderhandse lening belastingdienst

Of de rente van de onderhandse lening aftrekbaar is, hangt af van het doel van de lening. Bij een onderhandse lening geldt hetzelfde als bij de persoonlijke lening. Gebruik je de onderhandse lening voor de aankoop of onderhoud van een woning? Dan kom je in aanmerking voor renteaftrek in box 1 van het belastingstelsel. Je moet dan in elk geval de volgende gegevens bij de Belastingdienst opgeven:

  • de naam en adresgegevens van jezelf en van de persoon bij wie je leent
  • startdatum onderhandse lening
  • het totaal geleende bedrag
  • de looptijd van de lening
  • het rentepercentage
  • de manier van aflossen
  • je Burgerservicenummer

Onderhandse lening belastingdienst box 3

Een onderhandse lening heeft mogelijk ook gevolgen voor de belasting in box 3. In deze box wordt het eigen vermogen belast, dat bestaat uit spaargeld, beleggingen en een eventuele tweede woning. Heb je schulden en zijn deze in totaal hoger dan 3.000 euro, of 6.000 euro voor fiscale partners? Dan mag je deze schulden van het eigen vermogen aftrekken. Is de onderhandse lening (samen met eventueel andere leningen) hoger dan deze grens, dan betaal je dus minder (of geen) vermogensbelasting.

Liever niet onderhands lenen?Vergelijk dan eenvoudig alle banken of kredietaanbieders online op rente en voorwaarden. Kies de lening die het best bij je past! Goedkoop geld lenen >>