Lening voor dakkapel

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op 31 mei 2018

Veel mensen kiezen er tegenwoordig voor een dakkap te plaatsen. Hiermee vergroot je niet alleen je zolder, je creëert als het ware een compleet nieuwe verdieping. Een nieuwe dakkapel plaatsen is echter niet goedkoop en niet iedereen heeft dit bedrag voorhanden. Geld lenen voor een dakkapel is dan een uitstekend alternatief. Er zijn wel een aantal zaken waar je goed op moet letten!

Dakkapel financieren?
Mensen die op Rente.nl vergelijken voordat ze een lening afsluiten betalen gemiddeld 1,1 procent minder rente.
Goedkoop lenen >>

Lening dakkapel, kies de juiste leenvorm

Je hebt eigenlijk de keuze uit twee verschillende leenvormen als je kijkt naar een dakkapel financiering: Een persoonlijke lening en het doorlopend krediet. Beide hebben ze hun voor- en nadelen:

Persoonlijke lening voor dakkapel

Een persoonlijke lening is vooral slim wanneer je precies weet hoeveel een dakkapel je kost. Je leent dan namelijk een vast bedrag, wat je in termijnen en tegen een vaste rente terugbetaalt. Zo weet je waar je aan toe bent en bovendien is de rente bij een lening voor een dakkapel aftrekbaar.

Dakkapel financiering doorlopend krediet

De tweede leenvorm is het doorlopend krediet. Deze is vooral handig als je vooraf nog niet exact weet wat het plaatsen van een dakkapel je gaat kosten. Bij een doorlopend krediet spreek je vooraf een limietbedrag af. Binnen dat limiet mag je vervolgens onbeperkt opnemen en aflossen, waarbij je alleen rente betaald over het daadwerkelijk opgenomen bedrag. Valt de plaatsing van de dakkapel dus goedkoper uit, dan bespaar je direct op de rentekosten. 

Let op! Het gevaar is natuurlijk wel dat je onnodig gebruik maakt van de financiële flexibiliteit en onnodig veel leent. Maak dus vooral goede afspraken met jezelf!

Dakkapel financiering, waar nog meer op letten?

Heb je een keuze gemaakt tussen beide leenvormen, dan is het nog zaak om de best passende lening te vinden. Let hierbij vooral op rente, voorwaarden en looptijd. 

  • Rente – Als eerste kies je de lening met de laagste rente. Loop dus niet direct naar je vaste bank, maar kijk ook eens goed naar de wat kleinere, online kredietverstrekkers. Het renteverschil tussen de goedkoopste en duurste kredietverstrekker loopt namelijk op tot ruim 4 procent.
  • Voorwaarden – Elke kredietverstrekker hanteert andere voorwaarden die ervoor kunnen zorgen dat een lening onverwachts duur uitvalt. Kijk dus niet alleen naar de rente, maar lees ook goed de voorwaarden door. Let bijvoorbeeld op een eventuele boeterente bij tussentijds extra aflossen en naar kwijtschelding bij plotseling overlijden.
  • Looptijd – Als laatste stem je de looptijd af met de te dragen maandlasten. Kies altijd voor een zo kort mogelijke looptijd tegen betaalbare maandlasten. Hoe sneller je een lening aflost, hoe goedkoper deze uiteindelijk is.

Lening voor dakkapel, hoeveel lenen?

De prijs van een dakkapel is onder andere afhankelijk van de grootte en materiaalsoort. Om je een indruk te geven van de kosten hebben we enkele gemiddelde prijzen voor je op een rij gezet voor een standaard dakkapel van 250 cm breed:

Prefab Maatwerk
Hout 3.300 euro 4.100 euro
Kunststof 3.800 euro 4.800 euro
Polyester 4.800 euro n.v.t

Let op! Deze prijzen zijn exclusief vensterbank, rolluiken, verlichting en afwerking aan de binnenzijde.

Dakkapel financieren via hypotheek

Naast een lening afsluiten voor je dakkapel, is het ook mogelijk om je hypotheek te verhogen en daarvan de dakkapel te betalen. Dat kan echter alleen als je overwaarde hebt op je huis. Daarnaast betaal je notaris, advies en taxatiekosten. Deze optie is dus niet altijd mogelijk, plus het neemt extra kosten met zich mee.

Geld lenen voor dakkapel is heel makkelijk! Op Rente.nl vergelijk je in één oogopslag 33 leningen van 15 verschillende kredietverstrekkers. Kies de best passende en sluit direct de lening met de laagste rente af. Start vergelijken >>