Geld uitlenen

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op 25 juli 2017

Geld uitlenen aan vrienden of bekenden noem je onderhands lenen. Het voordeel hiervan is dat je alles snel en makkelijk kunt regelen en dat je ook met een negatieve BKR-registratie kunt lenen. Let wel op met het verstrekken van een onderhandse lening. Goedkoop lenen aan je vrienden lijkt misschien aantrekkelijk, maar er zitten ook nadelen aan. Zorg daarom altijd dat je alle gemaakte afspraken sowieso vastlegt in een contract. 

Geld uitlenen? Vergelijk alle banken en kredietverstrekkers en ontdek hoeveel rente je minimaal moet vragen. Geld lenen vergelijken >>  

Geld uitlenen, wel of niet doen?

Een keer een diner voorschieten leidt waarschijnlijk niet tot moeilijkheden. Maar het uitlenen van een groter bedrag is een ander verhaal. Waarom wil je vriend geld bij je lenen? Wil hij een bedrijf opstarten en zoekt hij startkapitaal of heeft hij financiële problemen? Als er sprake is van een gezonde financiële situatie, kun je het lenen van geld wel overwegen. Maar als je vriend al financiële problemen of schulden heeft, kun je beter bekijken hoe je hem hieruit helpt in plaats van geld te lenen. 

Voorbeeld contract lening vrienden

Past het uitlenen van geld aan je vriend zowel bij de financiële situatie van jou als van hem? Dan kun je het geld natuurlijk uitlenen. Maar zorg wel dat je alles goed vastlegt in een contract. Op dit moment denk je misschien dat een contract niet nodig is, maar als het op geld aankomt kunnen zelfs de beste vrienden gekke dingen doen. Dan kun je de gemaakte afspraken maar beter zwart op wit hebben staan.   

In het contract staan onder andere de datum en jullie persoonlijke gegevens vermeld, welk bedrag je uitleent, welke rente je hiervoor rekent en wanneer en hoe je vriend terugbetaalt. Het contract moet vervolgens door jullie allebei ondertekend worden. Een handig voorbeeld van een contract vind je op de website van ABN AMRO. 

Geld uitlenen aan vrienden - Belasting

Als je meer geld uitleent dan 2.129 euro moet je altijd een marktconforme rente rekenen van minimaal 6 procent. Doe je dat niet, dan ziet de Belastingdienst dit niet als lening, maar als schenking en betaalt je vriend schenkbelasting over het deel boven 2.129 euro.

Wil je persé niet dat je vriend rente betaalt, dan kun je gebruik maken van de vrijstelling om de rente terug te schenken. Zorg dat de rente die je vriend betaalt niet boven de 2.129 euro uitkomt, waarna jij ditzelfde bedrag terugschenkt.     

Geld uitlenen voor woning

Geld lenen aan een vriend voor de financiering van een woning werkt bijna hetzelfde, alleen je moet deze lening vastleggen in een notariële akte. De notaris legt je precies uit wat er in deze akte moet staan en wat deze akte kost. Laat je niet afschrikken door de kosten, want alleen met deze akte heeft je vriend bijvoorbeeld recht op hypotheekrenteaftrek.

Leen je liever geen geld uit?Attendeer je vriend eens op onze keuzehulp binnen de leenmodule. In een paar stappen zie je hoeveel je kunt lenen, waar je de laagste rente krijgt en waar beste voorwaarden. Bespaar eenvoudig op je lening! Goedkoop geld lenen >>