Weinig beweging in hypotheekrentes

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op 07 januari 2022

De hypotheekrentes veranderen de laatste maanden weinig. Sinds oktober blijft de gemiddelde hypotheekrente stabiel. Dit blijkt uit cijfers van de financiële vergelijkingssite Rente.nl. “We zien wel dat enkele hypotheekverstrekkers de rentes licht verhogen of verlagen, maar per saldo zit er weinig beweging in de hypotheekrentes”, zegt Amanda Bulthuis van Rente.nl.

Stijging hypotheekrentes verwacht

Dat de hypotheekrentes gelijk blijven, is opvallend. Verschillende centrale banken hebben namelijk al aangekondigd dat ze hun steunmaatregelen gaan afbouwen. “Normaal gesproken leidt zulk nieuws ertoe dat de kapitaalmarktrentes stijgen”, legt Bulthuis uit. “Omdat hypotheekverstrekkers hun rentes op die kapitaalmarktrentes baseren, zorgt dat er dan weer voor dat de hypotheekrentes stijgen.”

Ontwikkeling gemiddelde hypotheekrente - Januari 2022

Waarom die stijging niet doorging

Dat de rentes niet zijn gestegen, komt volgens Bulthuis vooral doordat er nog steeds veel economische onzekerheid is. De nieuwe omikronvariant van het coronavirus zorgde ervoor dat er weer onzekerheid is over het economische herstel. Hierdoor is de Europese Centrale Bank (ECB) wat voorzichtig met het afbouwen van de economische steunpakketten en houdt ze de ECB-rente voorlopig nog even laag. Dit zorgt er ook voor dat de kapitaalmarktrentes en de hypotheekrentes nog niet stijgen.

Later dit jaar alsnog hogere hypotheekrentes

Bulthuis verwacht wel dat de hypotheekrentes later in 2022 alsnog stijgen. “De centrale banken hebben de afbouwmaatregelen uitgesteld, maar later dit jaar zullen ze die waarschijnlijk alsnog doorzetten. De stijging van de hypotheekrentes die daarop volgt, zal echter klein blijven. Naast de economische onzekerheid is er op de hypotheekmarkt namelijk ook sprake van stevige concurrentie. Hierdoor zijn hypotheekverstrekkers, zelfs als de marktrentes stijgen, voorzichtig met het verhogen van hun rentes. Als ze namelijk de rente te veel verhogen, verliezen ze marktaandeel aan hun concurrenten. Ik verwacht daarom dat de hypotheekrentes in 2022 maximaal met enkele tienden tot een half procentpunt stijgen."

Tags: