Notariskosten hypotheek

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op 22 maart 2018

Wat zijn de gemiddelde kosten notaris aankoop huis? 

Een hypotheek brengt de nodige kosten met zich mee. De notariskosten zijn bijvoorbeeld een vaste kostenpost bij het afsluiten van een hypotheek, maar ook op het moment dat je de woning verkoopt of je hypotheek volledig hebt afgelost. Hoe hoog zijn de notariskosten bij een hypotheek en waaruit bestaan deze? Lees alles over de gemiddelde notariskosten in onderstaand artikel. 

Lagere hypotheekkosten?
Vergelijk snel de rente van het grootste aanbod hypotheken en ontdek hoeveel je kunt besparen!
Actuele hypotheekrente >>

Kosten notaris hypotheek

Bij de koop van een woning schakel je een notaris in voor de hypotheekakte en voor de koop- of leveringsakte. De hypotheekakte bevat informatie over de hypotheek, de hypotheekverstrekker, het pand en jou als eigenaar. De koopakte is de overeenkomst tussen jou als koper en de verkoper van het huis, waarin duidelijk vermeld staat dat de verkoper het huis aan jou overdraagt.

De notariskosten voor de hypotheek- en koopakte bestaan uit:

  • Inschrijfkosten Kadaster. De notaris schrijft de akten in in de registers van het Kadaster. Hier geldt een vast tarief voor. De notaris betaalt deze kosten aan het Kadaster, maar rekent deze kosten door aan jou.
  • Recherchekosten Kadaster. De notaris moet bepaalde zaken in de registers uitzoeken en opzoeken. 
  • Honorarium. De notaris verricht werk om de akten op te stellen en in te schrijven en dit kost hem tijd. 
  • Btw. Over bovenstaande kosten betaal je 21 procent btw. 

Gemiddelde kosten notaris aankoop huis

Het best kun je de tarieven van verschillende notarissen goed met elkaar vergelijken, want elke notaris werkt met andere tarieven. Gemiddeld betaal je voor de hypotheek- en koopakte samen ruim 700 tot wel 2.000 euro.

Notariskosten huis - Oversluiten hypotheek

Soms bespaar je flink op je hypotheek door deze over te sluiten naar een andere hypotheekverstrekker. Bijvoorbeeld omdat je dan een lagere hypotheekrente betaalt. Na afloop van de rentevaste periode hoef je geen boeterente te betalen bij oversluiten, maar je betaalt wel notariskosten omdat er een nieuwe hypotheekakte nodig is. Deze notariskosten komen neer op krap 500 tot ruim 1.500 euro.

Gemiddelde notariskosten – Uitschrijven kadaster

Als je na verloop van tijd je hypotheek volledig hebt afgelost, kun je deze uit laten schrijven bij het Kadaster. Er rust immers geen hypotheek meer op de woning. Ook hiervoor schakel je weer een notaris in. Dit kost je ongeveer 70 tot ruim 200 euro. 

Gemiddelde kosten notaris aftrekbaar?

Bepaalde notariskosten zijn fiscaal aftrekbaar. Dat wil zeggen dat je kosten eenmalig van je belastbaar inkomen in box 1 mag aftrekken, zodat je over een lager inkomen belasting betaalt. Dit geldt voor de hypotheekakte wel, maar voor de koopakte niet. Bovendien zijn de kosten voor de hypotheekakte alleen aftrekbaar als je verhuist.

Betaal niet te veel voor je hypotheek!Vergelijk eenvoudig online hypotheekaanbieders voor de beste voorwaarden en laagste hypotheekrente. Hypotheekrente vergelijken >>