Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op 02 mei 2017
Voordat je een hypotheek afsluit, wil je natuurlijk weten welke maandelijkse lasten de hypotheek oplevert. Het berekenen van de maandlasten is echter redelijk ingewikkeld, omdat veel verschillende factoren hierbij een rol spelen. In dit artikel lees je welke factoren een rol spelen in de berekening van je hypotheeklasten en hoe je hier slim op kunt besparen.
Besparen op je hypotheek? Vergelijk direct online de rentetarieven van de verschillende hypotheekvormen. Actuele hypotheekrente >>
Hypotheek maandlasten – Aflossingsvrij
De eerste belangrijke factor is je hypotheekvorm. Als je deels een aflossingsvrije hypotheek hebt, betaal je over het aflossingsvrije deel alleen rente. Omdat je geen aflossingen betaalt, scheelt dit flink in de maandlasten. Het nadeel hiervan is dat je een hypotheekschuld blijft hebben, ook als je na 30 jaar geen recht meer hebt op hypotheekrenteaftrek. Sluit je de aflossingsvrije hypotheek na 1 januari 2013 af, dan heb je sowieso geen recht op hypotheekrenteaftrek.
Hypotheek lasten berekenen - Annuïteitenhypotheek
Met een annuïteitenhypotheekblijven je maandlasten gedurende de hele aflossingsperiode gelijk. Voor de aflossing betekent dit dat je maandlasten in het begin vooral uit rente bestaan en voor een klein deel uit aflossing. Maar omdat je wel aflost, daalt elke maand het bedrag dat je aan rente moet betalen en betaal je dus gaandeweg steeds meer aan aflossing en minder aan rente.
Hypotheeklasten berekenen - Lineaire hypotheek
Met een lineaire hypotheek dalen je maandlasten tijdens de looptijd. Je lost namelijk elke maand een vast bedrag af en daarbovenop betaal je rente. Door de aflossingen daalt het bedrag aan rente dat je elke maand moet betalen, waardoor ook je maandlasten dalen.
Hypotheek maandlasten berekenen – Hypotheekrente
Een groot deel van de maandelijkse lasten bestaat uit de rente die je betaalt. Hoe hoger de hypotheekschuld, hoe hoger het bedrag dat je aan rente betaalt.
Daarnaast hangt het bedrag dat je aan rente betaalt af van het rentepercentage. Deze stelt de bank onder meer vast op basis van de hypotheeklening, je hypotheekvorm en van de marktrente. Bovendien verschilt de rente per hypotheekverstrekker.
Ook hangt de hypotheekrente af van je rentevaste periode. Hoe langer de rentevaste periode, des te hoger de vaste rente. Maar dit biedt wel zekerheid over je maandlasten. Met een variabele rente weet je vooraf nooit precies wat er met je maandlasten gebeurt, omdat deze rente op elk moment verhoogd of verlaagd kan worden.
Hypotheek maandlasten berekenen – Belasting
Ten slotte krijg je met een aantal hypotheekregels te maken. De belangrijkste hypotheekregel is natuurlijk de hypotheekrenteaftrek. Afhankelijk van de belastingschijf waar je inkomen in valt, krijg je een bepaald percentage van de betaalde hypotheekrente terug.
Daarnaast betaal je eigenwoningforfait. De Belastingdienst verrekent deze belasting meestal al met de hypotheekrenteaftrek. Ten slotte betaal je Onroerende Zaakbelasting (OZB) aan de gemeente. De tarieven hiervoor verschillen per gemeente, maar gemiddeld bedraagt deze belasting iets meer dan 0,1 procent van de WOZ-waarde van je woning.