Persoonlijke lening aftrekbaar?

De hypotheekrente mag je in de meeste gevallen aftrekken van het belastbaar inkomen in box 1. Maar hoe zit het eigenlijk met de rente van een persoonlijke lening, is deze ook aftrekbaar? Hoe dat precies zit, lees je in dit artikel.

De kosten van een lening zo laag mogelijk houden? Leen dan met de laagste rente! Vergelijk nu snel en eenvoudig alle rentetarieven en kies voor de kredietverstrekker met de goedkoopste lening. Rente lening vergelijken >> 

Rente persoonlijke lening aftrekbaar?

De rente van een persoonlijke lening is in de meeste gevallen niet aftrekbaar in box 1. Mocht je de lening echter gebruiken voor de aankoop, verbouwing of onderhoud van je woning, dan mag je de rente wel aftrekken van het belastbaar inkomen in box 1. Houd er hierbij wel rekening mee dat het geleende bedrag tot de eigenwoningschuld moet behoren. Gebruik je het geleende bedrag voor een nieuwe keuken of badkamer, dan is de rente aftrekbaar. Maar de rente van een persoonlijke lening is bijvoorbeeld niet aftrekbaar als je met het geleende bedrag meubels of iets dergelijks koopt.

Persoonlijke lening aftrekbaar belasting

Je kunt de persoonlijke lening eventueel wel aftrekken in box 3 van het belastingstelsel. In deze box wordt het eigen vermogen belast. Het eigen vermogen bestaat uit spaargeld, beleggingen en een eventuele tweede woning. Heb je schulden? Dan mag je deze van het eigen vermogen aftrekken, mits de schuld minimaal 3.000 euro (of 6.000 euro voor fiscale partners) bedraagt. Zijn je schulden bij elkaar opgeteld lager dan dit bedrag, dan mag je ze niet van het eigen vermogen aftrekken.

Let op: Het heeft alleen zin om je schulden van je eigen vermogen af te trekken als je eigen vermogen hoger is dan de heffingsvrije grens. In 2015 bedraagt het heffingsvrije vermogen 21.330 euro per persoon. Is het eigen vermogen lager dan deze grens? Dan betaal je sowieso geen vermogensbelasting en is het dus zinloos om je schulden af te trekken.

Google+
Schrijf een reactie
Interessant?

Lees dan ook onze andere artikelen over lening fiscaal aftrekbaar

Uw reactie Lees onze huisregels
Naam
E-mail (wordt niet gepubliceerd)
   
Reactie
Code
Experts
Teun van MullekomTeun van MullekomTeun van Mullekom werkt als webredacteur voor Rente.nl. Daarnaast...
Redactie Rente.nlRedactie Rente.nlIn onderstaand overzicht vind je alle artikelen die door de redac...
Naar alle experts