Prepensioen en werken

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op 18 mei 2017

Vervroegd met pensioen gaan klinkt velen als muziek in de oren. Tegelijk is helemaal stoppen met werken erg definitief, en je hebt ineens wel heel veel extra tijd in te vullen. Voor anderen is een vervroegd pensioen financieel gezien simpelweg niet haalbaar. Maar wat zijn de regels en mogelijkheden rondom vervroegd pensioen en werken?

Genieten van je pensioen? Vergelijk direct de rentes van verschillende aanbieders en kies voor de hoogste rente en beste voorwaarden! Pensioensparen vergelijken >> 

Pensioen en werken

Vroegpensioen, VUT-regelingen en prepensioen zijn speciale regelingen voor werknemers die eerder met pensioen willen. Vooraf betaal je premies, waarmee je zorgt voor een inkomen tijdens je vervroegde pensioen. Deze regelingen zijn echter afgeschaft en kun je niet meer aanvragen.

Maar als je nog onder de regeling valt en wilt werken nadat je met vervroegd pensioen bent gegaan, mag dat niet altijd. Met een prepensioen hangt het van de pensioenuitvoerder af wat de regels zijn voor bijverdienen naast je pensioen. Soms kort de pensioenuitvoerder je pensioenuitkeringen als je extra bijverdient. Met een VUT-uitkering is het soms zelfs helemaal verboden om te werken naast de uitkeringen. Ga dit dus altijd even goed na voordat je kiest voor een baan.

Prepensioen en werken

Als je geen gebruik maakt van de bovenstaande regelingen en je wilt vervroegd met pensioen zonder helemaal te stoppen met werken, kun je kiezen voor het deeltijdpensioen. Dit houdt in dat je bijvoorbeeld 3 of 4 dagen gaat werken in plaats van 5. Over de dagen dat je werkt, ontvang je gewoon salaris en bouw je verder aan je pensioen. De dagen dat je niet werkt, ontvang je alvast pensioenuitkeringen. Op deze manier houd je je inkomen op peil, blijf je pensioen opbouwen en kun je alvast genieten van meer vrije tijd.

Toch houd je een lager pensioen over als je kiest voor deze mogelijkheid. Minder uren werken betekent namelijk dat je minder pensioen opbouwt. Bovendien start het pensioenfonds eerder met het uitkeren van je pensioen, waardoor dit over een langere periode verspreid moet worden. Probeer dit tekort dus zo veel mogelijk te beperken door niet minder dan de helft van je normale uren te gaan werken en niet eerder dan 10 jaar voor de pensioendatum te starten met het deeltijdpensioen.

Let op: Niet elk pensioenfonds biedt deze mogelijkheid. Als je deze mogelijkheid overweegt, kun je bij je werkgever of het pensioenfonds vragen welke mogelijkheden er zijn.

Prepensioen en belasting

Kies je voor het deeltijdpensioen en werken tegelijk, dan heeft dit geen fiscale gevolgen. Al je vormen van inkomen worden bij elkaar opgeteld, waarna de Belastingdienst bepaalt in welke belastingschijf je valt. Je betaalt dan de tarieven die op je inkomen van toepassing zijn. Voorheen betaalde je een hoger tarief over je inkomen uit de pensioenregeling. Houd er wel rekening mee dat je 20 procent revisierente betaalt over het pensioen dat je vervroegd uit laat keren.

Prepensioen mogelijk maken

Vervroegd met pensioen gaan betekent dat je een lager pensioen overhoudt. Niet iedereen kan goed rondkomen met deze verlaging. Begin daarom ruim op tijd met het sparen voor dit vervroegd pensioen. Als je een pensioengat hebt, bouw je zelfs met fiscaal voordeel een aanvullend pensioen op als je kiest voor pensioen banksparen of lijfrentepolis. 

Sparen als aanvulling op je pensioen?Zorg dat je spaart tegen de hoogste rente en beste voorwaarden. Vergelijk eenvoudig en haal het hoogste rendement! Banksparen vergelijken >>