Spaarrente verwachting 2013

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op 24 december 2012

De rentepercentages van spaarrekeningen zullen in 2013 verder blijven dalen, maar minder snel dan in 2012. Dat is althans de voorspelling van Spaarrente.nl. Zij publiceerde maandag een onderzoek met daarin een overzicht van de spaarrentetarieven van 2012 en de verwachtingen voor 2013.

De Europese Centrale Bank (ECB) is volgens Spaarrente.nl de hoofdschuldige. Zij hebben hun rente, de zogenaamde ECB-rente, op 0,75 procent staan. Dit houdt in dat banken tegen een percentage van 0,75 geld kunnen lenen bij de ECB. Hierdoor is het voor banken niet meer aantrekkelijk om geld te lenen van consumenten in de vorm van spaargeld, omdat dit voor hen duurder is. Dat vertaalt zich terug in lage rentepercentages.

Omdat de ECB weinig ruimte heeft om hun rente nog verder omlaag te doen, is de verwachting dat de rente op spaarrekeningen niet veel verder zal dalen. De ruimte voor banken om de spaarrente te verlagen, is immers beperkt. Maar de economische vooruitzichten zijn ook niet bepaald rooskleurig, waardoor de spaarrentes waarschijnlijk niet zullen stijgen. Zeker zolang de ECB-rente laag blijft, zullen rentestijgingen uitblijven.

Overzicht 2012

Voor spaarders zal het jaar 2012 de boeken ingaan als een zwaar jaar. De spaarrentes namen het gedurende het jaar af. Waar je in januari van dit jaar gemiddeld nog 2,41 procent rente kreeg over een vrij opneembare spaarrekening, was dat in december gedaald naar 2,01 procent. Bij Argenta, Knab en WestlandUtrecht Bank kun je op dit moment nog het meeste rente krijgen over je spaargeld, namelijk 2,50 procent. Roparco is de negatieve uitschieter, met een rentepercentage van 1,2 procent.

Ook de rentepercentages van deposito’s moesten eraan geloven. De gemiddelde rente voor een deposito van 1 jaar daalde van gemiddeld 2,93 procent in januari naar gemiddeld 1,8 procent in december. De variabele rente lag vanaf september van dit jaar zelfs hoger dan de rente op een 1-jaars deposito.

Spaarders met een 5 jaar deposito kregen in januari gemiddeld nog 3,57 procent rente over hun spaargeld. Dat is gedaald tot 2,73 procent in december. De gemiddelde rente op een 10 jaar deposito stond in december 2012 op 2,99 procent.

Profiteren van de hoogste spaarrente? Vergelijk eenvoudig alle spaarrekeningen en zie hoeveel extra rendement jij behaalt door over te stappen naar de bank met de hoogste rente! Spaarrente vergelijken >>