Vakantiegeld sparen verstandig?

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op 06 mei 2020

In de maand mei ontvangt iedereen vakantiegeld. Voor de een is dit een leuk extraatje, voor de ander broodnodig om financiële ‘gaten’ te vullen. Waar de een het geld daadwerkelijk gebruikt om lekker van op vakantie te gaan, betaalt de ander er achterstallige rekeningen mee of zet het op de spaarrekening. Elk doel heeft zo zijn voor- en nadelen. Maar wat is nou het verstandigst?

Vakantiegeld sparen?
Haal er dan alles uit haalt! Vergelijk snel het grootste aanbod spaarrekeningen op rente en voorwaarden.
Spaarrente vergelijken >>

Vakantiegeld sparen of schulden aflossen?

Het verstandigste is natuurlijk om eventuele schulden af te lossen met je vakantiegeld. Over deze schulden betaal je namelijk rente, soms wel tot 14 procent. Dat is veel meer dan de spaarrente die je bij banken ontvangt. Het is dus sowieso voordeliger om schulden af te lossen met je vakantiegeld, dan dit op je spaarrekening te zetten. 

Vakantiegeld sparen - Financiële buffer

Een financiële buffer op je spaarrekening voelt altijd goed. Zelfs wanneer de spaarrente laag is loont het om te sparen. Er kan namelijk op elk moment iets kapot gaan, waardoor je plots een flink bedrag nodig hebt. Denk aan je auto, wasmachine of Cv-ketel. Je wilt dan liever direct een nieuwe kopen, in plaats van een dure lening af te sluiten, waarover je weer rente moet betalen!     

Vakantiegeld sparen of hypotheek aflossen?

Een hypotheek is ook een vorm van schuld waarover je een flinke rente betaalt. Het vakantiegeld is natuurlijk maar een schijntje ten opzichte van je hypotheek. Toch loont het zich deze versnelt af te lossen met je vakantiegeld. Check van tevoren wel even bij je hypotheekverstrekker of er geen boete staat op versneld aflossen van je hypotheek! 

Vakantiegeld sparen voor later

Een andere interessante bestemming voor je vakantiegeld is sparen voor later. Dat kan als aanvullend pensioen voor jezelf, maar je kunt natuurlijk ook sparen voor de studie van je kind of kleinkind. Het mooie van deze bestemming is dat je wel rente ontvangt over het bedrag dat je inlegt, maar het (nog) niet wordt gezien als vermogen. Je betaalt er nu dus geen vermogensrendementsbelasting over.

Profiteer jij al van de hoogste spaarrente?Check het snel! Vergelijk eenvoudig online en zie hoeveel rendement jij behaalt door over te stappen naar een bank met de hoogste rente! Rente spaarrekening >>