Sparen voor bruiloft

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op 25 april 2017

Je bruiloft moet natuurlijk een prachtige dag worden, met een mooie ceremonie en een groot feest. Maar hoe meer je wilt met je bruiloft, hoe groter het prijskaartje dat eraan hangt. Hoeveel moet je eigenlijk sparen voor je bruiloft en hoe pak je dat aan?

Sparen voor je bruiloft? Haal alles uit je spaargeld voor een onvergetelijke dag. Vergelijk de spaarrentes online. Spaarrente vergelijken >>

Begroting bruiloft

De prijs van een complete bruiloft verschilt per stel en hangt natuurlijk af van je wensen. Trouw je gratis op maandagochtend en geef je thuis een feestje, dan betaal je natuurlijk veel minder dan wanneer je kiest voor een bruiloft met alles erop en eraan. Gemiddeld kost een bruiloft ongeveer 12.000 tot 18.000 euro. Voor een heel uitgebreide bruiloft moet je op zo’n 25.000 euro rekenen.

In de onderstaande tabel zie je hoeveel elk onderdeel van de bruiloft gemiddeld kost.

Kostenpost van de bruiloft  Gemiddelde kosten 
Huwelijksvoltrekking bij de gemeente 300 tot 1.000 euro
Trouwen in de kerk 70 tot 600 euro
Notariskosten voor huwelijkse voorwaarden 1.300 euro
Trouwkleding 500 tot 2.500 per persoon 
Kapper en visagist 100 tot 275 euro
Trouwringen 500 tot 2.000 euro
Trouwauto Ongeveer 500 euro
Receptie 400 tot 3.000 euro
Diner 500 tot 2.000 euro
Feest 1.000 tot 7.000 euro
Bruidstaart 1,35 tot 7 euro per persoon
Foto en video 250 tot 2.000 euro
Uitnodigingen Ongeveer 1,60 per stuk
Huwelijksnacht 100 tot 400 euro
Huwelijksreis 1.000 tot 5.000 euro


 
 
 
 
 
 
 
 


 
 
 
 
 
 

Sparen voor bruiloft – Hoe pak je het aan?

Een bruiloft kost dus meestal veel geld. Maak daarom altijd een goede begroting van wat je bruiloft gaat kosten. Reken bovendien altijd 10 procent bovenop de begroting, want in de praktijk geef je bijna altijd meer dan begroot, omdat je toch iets extra’s wilt of omdat er onverwachte kostenposten bij komen.

Daarna bereken je hoeveel je moet sparen. Trek hiervoor het bedrag dat je al hebt en eventuele financiële meevallers (zoals je vakantiegeld) van het totaal te sparen bedrag af. Het bedrag dat overblijft deel je door het aantal maanden dat je hebt om te sparen. Nu blijft het bedrag over dat je per maand moet sparen voor je bruiloft.

Sparen voor bruiloft – Juiste spaarrekening

Het kiezen van de juiste spaarrekening helpt je met sparen. Kies altijd voor een aparte spaarrekening voor je bruiloft, zodat je overzicht houdt.

Meestal past een vrij opneembare spaarrekening het best, omdat je hier alle vrijheid hebt om te sparen wanneer het uitkomt. Bovendien bieden deze spaarrekeningen soms iets extra’s. Met automatisch sparen bijvoorbeeld maakt de bank automatisch geld over van je betaalrekening naar je spaarrekening. En een bonusrenterekening stimuleert je om geen geld op te nemen, omdat je dan een lagere rente krijgt.

In een enkel geval past een spaardeposito misschien beter, namelijk als je al een bepaald bedrag beschikbaar hebt en dit wilt bewaren tot je bruiloft. Je kiest dan zelf een looptijd, bijvoorbeeld een half jaar, een jaar of 5 jaar. Tijdens de looptijd mag je geen geld opnemen. Je ontvangt een vaste rente, die met een langere looptijd hoger ligt dan de rente op een gewone spaarrekening. Maar als de spaarrente lager ligt dan op een gewone spaarrekening, kun je het geld natuurlijk beter op je vrij opneembare spaarrekening laten staan.

Haal meer uit je spaargeld. Vergelijk alle spaarrekeningen en zie hoeveel extra rendement jij behaalt door over te stappen naar de bank met de hoogste rente! Rente spaarrekening >>