Sparen voor auto

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op 24 april 2017

Veel consumenten overwegen voor het kopen van een nieuwe auto een lening af te sluiten of voor kopen op afbetaling. Maar deze manier van je auto financieren kost veel geld. Je betaalt immers een forse rente over de lening, terwijl je over spaargeld juist rente ontvangt. Hoe kun je slim sparen voor een auto?

Sparen voor een auto? Kies direct voor de spaarrekening met de hoogste rente en beste voorwaarden. Spaarrente vergelijken >>

Sparen voor auto – Spaarbedrag

De eerste stap die je zet als je wilt sparen voor een auto, is bepalen hoeveel je wilt sparen. Wil je een simpele tweedehands auto kopen van 5.000 euro, of heb je 10.000 euro nodig of misschien 25.000 euro? Daarna kijk je hoeveel je elke maand kunt sparen. Stel dat je 10.000 euro wilt sparen voor je auto en elke maand 250 euro kunt sparen, dan heb je 40 maanden ofwel ruim 3 jaar nodig om de auto bij elkaar te sparen.

Als je eerder een auto wilt kopen, moet je dus genoegen nemen met een goedkopere auto of zorgen dat je extra kunt sparen. Bijvoorbeeld door extra uren te werken of door je vakantiegeld in de auto te steken.

Sparen voor auto - De juiste spaarrekening

Je spaart gerichter als je een aparte spaarrekening opent speciaal voor de auto. Je haalt dan nooit verschillende spaardoelen door elkaar en ziet precies hoeveel je al hebt gespaard en hoeveel je nog moet. Om te sparen voor je auto kun je het best een gewone spaarrekening openen, omdat je dan op elk moment geld op de rekening kunt storten en het geld meteen op kunt nemen op het moment dat je de auto wilt kopen.

Vaak levert een deposito een hogere spaarrente op als je een bedrag voor een langere periode vastzet. Maar je mag dit geld dan niet opnemen tijdens de looptijd. Daarom past deze spaarvorm alleen bij het sparen voor een auto als je al een bedrag beschikbaar hebt en dit wilt reserveren op een aparte spaarrekening.

Sparen auto - Tips 

  • Maak extra geldbedragen, zoals je eindejaarsbonus en vakantiegeld over naar de spaarrekening voor de auto. Ook kun je voor je verjaardag geld vragen voor de auto. Met dit soort extra bedragen spaar je een stuk sneller voor de auto.
  • Sommige spaarrekeningen bieden de mogelijkheid om automatisch elke maand geld van je betaalrekening naar je spaarrekening over te laten maken. Op deze manier heb je geen omkijken naar het sparen en vergeet je nooit om geld over te maken naar de spaarrekening.
  • Kies voor een goede spaarrekening met een stabiele hoge rente en goede voorwaarden. Kijk bijvoorbeeld eens of je wel of geen bonusrente wilt, of je verplicht een betaalrekening moet openen bij de spaarrekening en of de rente op de spaarrekening of op je betaalrekening wordt gestort.
  • Begin na het kopen van een nieuwe auto meteen met sparen voor de volgende auto of voor reparatiekosten aan de auto. Zo voorkom je dat je later alsnog een lening af moet sluiten voor een auto.

Tip! Auto gekocht? Vergeet dan niet te besparen op de kosten van je autoverzekering. Je autoverzekering vergelijken op Geld.nl geeft je direct inzicht welke verzekeraar voor jouw auto de laagste premie biedt.

Spaar tegen de hoogste rente!Vergelijk eenvoudig online alle aanbieders en kies de kinderspaarrekening met de hoogste rente en beste voorwaarden. Rente spaarrekening >>