Wat doet inflatie met je spaarrente?

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op 05 april 2020

Inflatie betekent dat je geld minder waard wordt. Heel simpel gesteld is inflatie een stijging van de prijzen van alles wat je koopt en diensten waar je je geld aan uitgeeft. Je kunt met hetzelfde bedrag dus steeds minder kopen. Dit heeft ook invloed op het geld dat je op een spaarrekening of deposito hebt staan. Dat wordt elk jaar minder waard. Gelukkig krijg je er spaarrente over. Wat de inflatie meestal ruimschoots compenseert. Maar soms kost sparen juist geld door de inflatie. 

Compenseer de inflatie!  Vergelijken snel en kies een zo hoog mogelijke spaarrente. Spaarrente vergelijken >>

Sparen en inflatie – Spaarrente is hoger dan inflatie

Op dit moment is de inflatie in Nederland laag. In maart was de inflatie 1,4 procent, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De gemiddelde rente op een vrij opneembare spaarrekening was die maand 0,06 procent. Sparen op een vrij opneembare spaarrekening kost je op dit moment dus eigenlijk geld.

Sparen en inflatie - Heeft dat nog zin?

Zelfs als de inflatie hoger is dan de maximale spaarrente, heeft sparen nog zin. Het is namelijk altijd verstandig wat geld achter de hand te houden, bijvoorbeeld voor als je wasmachine stuk gaat. Heb je echter (veel) meer spaargeld dan wat je nodig hebt als buffer, dan loont het waarschijnlijk meer om dat extra geld te stoppen in alternatieven voor sparen dan het op een spaarrekening te laten staan.

Hoge spaarrentes in het buitenland? Kijk ook naar de inflatie!

Ook als je wilt sparen in het buitenland is het belangrijk goed te letten op de inflatie. In sommige landen liggen de spaarrentes fors hoger dan in Nederland. Een rente van bijvoorbeeld 14 procent in Rusland lijkt misschien aantrekkelijk, maar als je bedenkt dat de inflatie in dat land ruim 16 procent bedraagt, is die hoge rente ineens een stuk minder interessant. Eenzelfde situatie geldt eigenlijk voor veel landen waar de spaarrentes zo hoog liggen. Laat je dus niet zomaar verleiden tot een buitenlands avontuurtje met je spaargeld!

Haal meer uit je spaargeld.Vergelijk direct alle spaarrekeningen en zie hoeveel extra rendement jij behaalt door over te stappen naar de bank met de hoogste rente! Rente spaarrekening >>