Staat nationaliseert SNS Reaal

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op 01 februari 2013

De Nederlandse Staat heeft SNS Reaal genationaliseerd, zo maakte minister van Financiën Dijsselbloem vanochtend bekend. Hiermee heeft de Staat het spaargeld van alle SNS-spaarders veilig gesteld en de dienstverlening gewaarborgd. Het is voor het eerst sinds 2008 (ABN AMRO) dat er een bank wordt genationaliseerd.

Klanten die bij bij SNS Reaal, moeder van onder meer SNS Bank, RegioBank en ASN Bank, sparen, zullen weinig van de nationalisatie merken. De spaartegoeden van de SNS-spaarders blijven gegarandeerd. Maar de verwachting is wel dat SNS de spaarrente op korte termijn zal verlagen. SNS Bank biedt op dit de hoogste spaarrente. Maar banken die staatssteun ontvangen, mogen geen prijsleider zijn. Daarom zullen de tarieven waarschijnlijk worden verlaagd.

SNS genationaliseerd

De financiële problemen van SNS Reaal zijn de oorzaak van de nationalisatie. “Zonder ingrijpen zou SNS onherroepelijk failliet zijn gegaan”, aldus Dijsselbloem. Dit zou het Nederlandse financiële stelsel in gevaar brengen. De bank kwam in de problemen door grote verliezen op haar vastgoedtak. Hierdoor dreigde de bank de in 2008 ontvangen staatssteun niet terug te kunnen betalen.

De kosten van de nationalisatie zullen in totaal 3,7 miljard bedragen. Andere Nederlandse banken gaan, via het depositogarantiestelsel, meebetalen aan de nationalisatie van SNS Reaal. De Nederlandsche Bank (DNB) zal dit bedrag in eerste instantie voorschieten, waarna banken dit bedrag in 2014 terugbetalen. Omdat de bijdrage per bank bepaald wordt aan de hand van de hoeveelheid spaargeld die een bank bezit, zal de grootste bank, Rabobank, het meeste moeten bijdragen. In hoeverre dit betekent dat de overheid nieuw bezuinigingsmaatregelen moet doorvoeren om de kosten van de nationalisatie op te vangen, is op dit moment nog niet bekend. Wel is duidelijk dat hoe dan ook de belastingbetaler mee zal gaan betalen aan de nationalisatie.

Nationalisatie SNS Reaal – Aandelen

Alle aandelen van SNS Reaal worden door de staat overgenomen. Dit betekent dat SNS Reaal van de beurs is gehaald. Aandeelhouders zijn hierdoor hun geld kwijt. Volgens de Wet financieel toezicht zouden zij recht hebben op een vergoeding ter grootte van wat de aandelen waard zouden zijn geworden als de Staat niet had ingegrepen. Dijsselbloem concludeert dat wanneer de Staat niet zou hebben ingegrepen, SNS Reaal failliet zou zijn gegaan. In dat geval zouden de aandelen nul euro waard zijn geworden. Daarom krijgen aandeelhouders nu ook nul euro vergoed. Hetzelfde geldt voor achtergestelde obligatiehouders.

De hoogste spaarrente? Vergelijk direct online rentes en voorwaarden. Haal alles uit je spaargeld! Rente spaarrekening >>