Vanaf welke leeftijd bouw je pensioen op?

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op 02 juli 2018

In Nederland bestaat het pensioen uit drie onderdelen, namelijk de AOW, het werkgeverspensioen en pensioen dat je zelf opbouwt. Vanaf wanneer bouw je pensioen op en wanneer moet je zelf beginnen met het opbouwen van een aanvullend pensioen? 

Zelf pensioen opbouwen?
Vergelijk direct en profiteer van de hoogste rente, de laagste kosten en beste voorwaarden!
Banksparen vergelijken >>

Leeftijd pensioenopbouw - AOW

Vijftig jaar voordat je de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, begint de opbouw van je AOW. Elk jaar bouw je 2 procent van de AOW op, zodat je precies 100 procent van de AOW hebt opgebouwd op het moment dat je pensioen ingaat. Woon je tijdens deze periode tijdelijk in het buitenland, dan loop je een deel van het AOW mis. Als dit voor jou geldt, krijg je een lagere AOW-uitkering. Dit zul je zelf aan moeten vullen door zelf te sparen voor je pensioen.

Vanaf welke leeftijd bouw je pensioen op? - Werkgever

Gemiddeld begint de pensioenopbouw via de werkgever op 21-jarige leeftijd. Maar dit hangt natuurlijk af van wanneer je zelf gaat werken en hoeveel je werkt. Bovendien biedt niet elke werkgever een pensioenregeling aan.

Zelf pensioen opbouwen leeftijd

Het hangt van je situatie af wanneer je moet beginnen met het zelf opbouwen van pensioen. Als je lang studeert, heb je bijvoorbeeld pas later geld genoeg om zelf een pensioen op te bouwen dan wanneer je al vroeg begint met werken. Maar in het algemeen geldt de stelregel dat je ongeveer vanaf je 25e aan je pensioen moet gaan denken, zeker als je geen of nauwelijks pensioen opbouwt via je werkgever.

Later beginnen hoeft natuurlijk geen probleem te zijn. Als je voldoende opbouwt via je werkgever bijvoorbeeld hoef je niet al op je 25e te beginnen met zelf opbouwen. Bovendien wacht je misschien liever tot je inkomen wat hoger ligt, zodat je meer geld hebt om te sparen voor je pensioen. Als je gebruikt wilt maken van het fiscale voordeel voor pensioen opbouwen op een bankspaarrekening of in een lijfrentepolis, moet je er wel rekening mee houden dat dit tot maximaal 7 jaar terug mag. In het artikel ‘Vrijstelling banksparen’ lees je meer over dit fiscale voordeel.  

Wanneer bouw je pensioen op en hoe pak je aan?

Zelf pensioen opbouwen kan op verschillende manieren. Allereerst kun je op je eigen manier en wanneer het jou uitkomt sparen op een gewone spaarrekening of op een spaardeposito. Je houdt dan alles zelf in de hand en je bepaalt zelf wanneer je spaart en hoeveel.

Een andere manier om voor je pensioen te zorgen is aflossen op je hypotheek en eventuele andere schulden. Een afgeloste hypotheek kost maandelijks geen geld meer. En als je de woning later verkoopt om kleiner te gaan wonen, levert de woning weer kapitaal op waar je van kunt leven.

Ten slotte kun je kiezen voor banksparen pensioen of een lijfrentepolis als je via je werkgever geen of te weinig pensioen hebt opgebouwd in de afgelopen 7 jaar. Een bankspaarrekening is een spaarproduct waarover je spaarrente of (deels) beleggingsrendement ontvangt. Na je pensioen keert de bank het opgebouwde saldo in termijnen uit. Een lijfrentepolis lijkt sterk op een bankspaarrekening, maar in feite is het een verzekering. Je betaalt premies, waarover je winstuitkering en beleggingsrendement en soms een gegarandeerd rendement ontvangt. Na je pensioen krijg je uit deze verzekering periodieke uitkeringen.

Sparen als aanvulling op je pensioen?Zorg dat je spaart tegen de hoogste rente en beste voorwaarden. Vergelijk eenvoudig en haal het hoogste rendement! Hoogste rente banksparen >>