Hoeveel sparen per maand?

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op 23 maart 2018

Hoeveel sparen per maand en wat spaart de gemiddelde Nederlander per maand?

De een spaart voor een mooie vakantie, de ander voor de studie van de kinderen en weer iemand anders spaart om geld achter de hand hebben. Wat je doel ook is, je spaart sneller als je trouw maandelijks een vast bedrag spaart. Maar hoeveel moet je eigenlijk maandelijks sparen en hoeveel spaart de gemiddelde Nederlander per maand? Lees er alles over in onderstaand artikel. 

Ontvang de hoogste rente!  Vergelijk online en vind direct de spaarrekening met de hoogste rente en beste voorwaarden! Spaarrente vergelijken >>

Hoeveel sparen per maand

Hoeveel je per maand moet sparen hangt natuurlijk af van wat je wilt bereiken en wanneer. Maar wat je doel ook is, je berekent je maandelijkse spaarbedrag steeds op dezelfde manier:

  1. Bepaal je streefbedrag.
  2. Stel vast wanneer je dit streefbedrag behaald wilt hebben.
  3. Deel het streefbedrag door het aantal maanden dat je nog hebt.

Zo houd je het bedrag over dat je maandelijks moet sparen om je doel op tijd te behalen.

Hoeveel moet je sparen? Voorbeeld

Over 2 jaar wil je 10.000 euro bij elkaar hebben voor een nieuwe auto. Je hebt dan dus 24 maanden om dit bedrag bij elkaar te sparen. Deel je 10.000 door 24, dan kom je uit op een maandelijks spaarbedrag van ruim 416 euro.

Tip! Valt het maandbedrag hoog uit? Bekijk dan of je bijvoorbeeld een deel van je vakantiegeld in kunt leggen. Je vult de berekening dan opnieuw in, maar dan trek je eerst het extra bedrag van je streefbedrag af.

Hoeveel moet ik sparen? – Financiële situatie

Op de bovenstaande manier bereken je heel gemakkelijk hoeveel je elke maand moet sparen voor je doel. Maar past dit bedrag ook bij je financiële situatie? Maandelijks 400 euro sparen lukt lang niet iedereen bijvoorbeeld. Maak daarom een duidelijk overzicht van je inkomsten en uitgaven. Aan de hand van dit overzicht kijk je hoeveel je elke maand kunt sparen en hoe je dit bedrag verdeelt over de verschillende spaardoelen die je hebt.

Tip! Een belangrijk, maar minder leuk spaardoel is het appeltje voor de dorst. Het Nibud adviseert huishoudens om minimaal 3.500 tot 5.000 euro achter de hand te houden voor onvoorziene uitgaven. 

Hoeveel procent sparen van je inkomen?

Nederland staat bekend als een spaarzaam volk, maar dat valt in de praktijk wel mee. Uit onderzoek van Nibud blijkt namelijk dat 40 procent van de huishoudens niet met regelmaat spaart. Slechts een kwart van de huishoudens spaart echt elke maand een vast bedrag. Deze groep bestaat voor een groot deel uit huishoudens met een inkomen van minimaal 3.000 euro per maand, dus zij kunnen ook meer sparen dan huishoudens met een lager inkomen. Maandelijks sparen zij gemiddeld 9 procent van het maandinkomen. Met een inkomen van 3.000 euro is dit dus 270 euro. Voor de kinderen zetten Nederlanders gemiddeld 57 euro per maand opzij.

Haal meer uit je spaargeld. Vergelijk alle spaarrekeningen en zie hoeveel extra rendement jij behaalt door over te stappen naar de bank met de hoogste rente! Rente spaarrekening >>