Hoeveel eigen geld hypotheek 2018?

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op 26 maart 2018

Hoeveel spaargeld heb je nodig om een huis te kopen en wat zijn de extra kosten?

Huizenkopers moeten steeds meer eigen geld inleggen als zij een huis kopen. In 2018 bedraagt de maximale hypotheek nog maar 100 procent van de woningwaarde. Je kunt dus steeds minder kosten meefinancieren in de hypotheek. Daarnaast bestaan er plannen om de maximale hypotheek terug te brengen naar 80 procent van de koopprijs. Spaargeld speelt dus een steeds belangrijker rol bij de koop van een huis. Maar hoeveel geld heb je nodig om een huis te kopen? Lees alles over spaargeld huis kopen in onderstaand artikel.  

Haal jij alles uit je spaargeld?Vergelijk het grootste aanbod spaarrekeningen en profiteer direct van de hoogste rente en beste voorwaarden! Spaarrente vergelijken >>

Hoeveel spaargeld voor huis kopen?

Om te berekenen hoeveel spaargeld je nodig hebt om een huis te kopen, geldt als richtlijn dat je 6 procent van de koopprijs aan extra kosten moet betalen. Voor dure huizen ligt dit percentage iets lager, voor goedkope huizen iets hoger. Bovenop deze kosten komen natuurlijk nog de kosten die je uitgeeft aan het huis zelf, zoals de meubels en de stoffering. Zonder verbouwing kost dit ongeveer 6.000 tot 10.000 euro.

Hoeveel spaargeld heb je nodig om een huis te kopen – Wat betaal je precies?

Het bedrag aan spaargeld dat je nodig hebt bij het kopen van een huis is dus best flink. Waar gaat al dat geld heen?

  • Taxatiekosten, ongeveer 200 tot 500 euro.
  • Makelaarsprovisie, ongeveer 1 tot 1,5 procent van de koopprijs.
  • Bouwkundig rapport als het om een oud huis gaat, ongeveer 200 tot 500 euro.
  • Advieskosten voor de hypotheek, 300 tot 1.500 euro.
  • Afsluitkosten voor de hypotheek, 300 tot 900 euro.
  • Hypotheek- en koopakte, ongeveer 1.000 euro.
  • Advies- en afsluitkosten voor overlijdensrisicoverzekering, ongeveer 100 euro.

Tip! Vergelijk de offertes van verschillende notarissen en makelaars , zodat je niet voor de duurste kiest. En als je twijfelt tussen een onafhankelijk hypotheekadviseur en een adviseur van de bank, lees je in het artikel ‘Onafhankelijk hypotheekadvies’ welke optie voordeliger is. 

Hoeveel spaargeld vor huis kopen – Hoe spaar je hiervoor?

Voor de aankoop van een huis heb je dus veel spaargeld nodig. De meeste huizenkopers moeten daarom een aantal jaren vooraf beginnen met sparen. Maak voor jezelf dus een inschatting van de termijn die je hebt om te sparen.

Het best kun je hiervoor een aparte spaarrekening openen, zodat je het geld niet aan andere doelen uitgeeft. Op een gewone spaarrekening leg je op elk gewenst moment geld in, een deposito biedt de mogelijkheid om een bedrag tijdelijk opzij te zetten tegen een vaste rente.

Sta je op het punt om een huis te kopen?Betaal dan niet te veel! Vergelijk dan eerst eenvoudig alle aanbieders online voor de beste voorwaarden en laagste hypotheekrente. Hypotheekrente vergelijken >>