Hoeveel spaargeld belastingvrij?

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op 03 januari 2017

De Belastingdienst bepaalt jaarlijks hoeveel iedere Nederlander belastingvrij mag sparen. Het spaargeld waarover je geen belasting betaalt, is het heffingsvrij vermogen. Hoe hoog de heffingsvrije grens dit jaar is en hoe je ervoor kunt zorgen dat je meer belastingvrij spaart, lees je in dit artikel.

Meer uit je spaargeld halen? 
Vergelijk direct alle spaarrentes en kies de hoogste rente en beste voorwaarden! Spaarrente vergelijken >> 

Hoeveel spaargeld belastingvrij?

In 2017 ligt de heffingsvrije grens op 25.000 euro. Voor fiscale partners geldt een dubbele grens van 50.000 euro. Houd er wel rekening mee dat de heffingsvrije grens niet alleen geldt voor je spaargeld, maar voor het totale eigen vermogen in box 3. Hiertoe behoren, naast spaargeld, ook je beleggingen en een eventuele tweede woning. Heb je schulden die bij elkaar opgeteld meer dan 3.000 euro bedragen, of 6.000 euro voor fiscale partners? Dan mag je het deel boven deze drempel van het eigen vermogen aftrekken.

Let op: Tot 2011 keek de Belastingdienst op twee verschillende momenten naar je eigen vermogen: op 1 januari en 31 december. Het gemiddelde van deze twee bedragen was het eigen vermogen voor het betreffende jaar. Vanaf 2011 kijkt de Belastingdienst alleen nog maar op 1 januari naar de hoogte van het eigen vermogen. Het eigen vermogen op 1 januari bepaalt dus of (en hoeveel) belasting je over het eigen vermogen betaalt.

Spaargeld belastingvrij – Vrijstellingen

In sommige gevallen kom je in aanmerking voor een extra vrijstelling. Hierdoor neemt het heffingsvrije vermogen toe en kun je dus meer belastingvrij sparen. Dit jaar gelden de volgende vrijstellingen:

  • Sparen voor pensioen. Het saldo dat je spaart op een bankspaarrekening of via een lijfrenteverzekering ziet de Belastingdienst niet als eigen vermogen. Hierover betaal je dus geen vermogensbelasting
  • Groene beleggingen en spaargeld op een groene spaarrekening met groencertificaat. Deze vrijstelling bedraagt maximaal 57.385 euro, of 114.770 voor fiscale partners.
  • Sparen voor een uitvaartverzekering of andere overlijdensrisicoverzekering, tot een maximum van 6.977 euro.
  • Contant geld en ‘vergelijkbare vermogensrechten’, zoals een chipkaart. Deze vrijstelling bedraagt 522 euro, of 1.044 voor fiscale partners.

 

Profiteren van de hoogste spaarrente? Vergelijk eenvoudig alle spaarrekeningen en zie hoeveel extra rendement jij behaalt door over te stappen naar de bank met de hoogste rente! Rente spaarrekening >>