Eerder met pensioen, kan dat?

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op 18 mei 2017

De leeftijd waarop je met pensioen mag, verschuift steeds verder naar achteren. Zeker voor jongere werknemers liggen er nog flink wat arbeidsjaren in het verschiet. Maar ook oudere werknemers moeten wat langzamer aftellen tot het pensioen. Voor de een geen probleem, de ander wil toch graag wat eerder stoppen met werken. Maar eerder met pensioen, kant dat eigenlijk wel?

Eerder met pensioen? Vergelijk direct alle bankspaarproducten op rente en voorwaarden. Hoogste rente banksparen >>   

Eerder met pensioen - AOW

Natuurlijk mag je stoppen met werken wanneer je zelf wilt. Maar je AOW start niet eerder dan het moment waarop je de pensioengerechtigde leeftijd behaalt. Als je eerder met pensioen wilt gaan, moet je het dus de eerste periode zonder AOW stellen.

Eerder met pensioen gaan - Pensioenfonds

De meeste werknemers bouwen pensioen op via de werkgever. Soms bouw je maar bij een pensioenfonds aan je pensioen, maar misschien krijg je met meerdere pensioenfondsen te maken als je wisselt van baan. In dat geval is het verstandig om goed af te wegen of je je pensioen wilt overdragen aan het nieuwe pensioenfonds of niet als je van baan wisselt. Elk fonds werkt namelijk op basis van andere voorwaarden, bijvoorbeeld rondom eerder met pensioen gaan. Maar de meeste pensioenfondsen willen wel meewerken aan een vervroegd pensioen.

Eerder met pensioen, kan dat met mijn lijfrente of bankspaarproduct?

Bouw je via je werkgever te weinig pensioen op, dan ontstaat er jaarruimte. Binnen de jaarruimte van de afgelopen zeven jaar, de reserveringsruimte, mag je fiscaal voordelig een aanvullend pensioen opbouwen met een lijfrente of een bankspaarrekening. In principe sluit je een bankspaarrekening of lijfrenteverzekering af voor een aanvulling op je inkomen na het behalen van de pensioengerechtigde leeftijd. Maar bij de meeste verzekeraars en banken mag je het geld onder voorwaarden eerder uit laten keren. Overleg dus altijd even wat voor jou de mogelijkheden zijn.

Eerder pensioen - Kan dat financieel?

Als je eerder met pensioen gaat, lever je gemiddeld 8 procent van je werknemerspensioen in. Maak voor jezelf dus een goede berekening om te bekijken of je dit kunt missen. Eventueel vind je op mijnpensioenoverzicht.nl precies hoeveel pensioen je nu hebt opgebouwd. Blijkt dat eerder met pensioen gaan niet haalbaar is, dan kun je overwegen om met deeltijdpensioen te gaan. Je gaat dan bijvoorbeeld 2 dagen per week al met pensioen en je blijft 3 dagen werken. Je verbruikt dan een minder groot deel van het opgebouwde pensioen en je blijft pensioen opbouwen over de dagen dat je nog werkt. 

Behalve banksparen kun je natuurlijk ook zelf sparen voor je vervroegde pensioen. Hiervoor gelden geen fiscale voordelen, maar je houdt het sparen zelf in de hand. Op een vrij opneembare spaarrekening mag je op elk moment geld inleggen en je mag altijd opnemen. Op een spaardeposito zet je een bepaald bedrag vast voor bijvoorbeeld 5 jaar tegen een vaste rente. Deze looptijd kun je natuurlijk afstemmen op het moment dat je eerder met pensioen wilt.

Sparen als aanvulling op je pensioen? Zorg dat je spaart tegen de hoogste rente en beste voorwaarden. Vergelijk eenvoudig en haal het hoogste rendement! Banksparen vergelijken >>