ECB rente verlaagd – Gevolgen spaar- en hypotheekrente

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op 16 mei 2017

Gisteren besloot de Europese Centrale Bank (ECB) om haar belangrijkste rentetarief, de ECB-rente, te verlagen van 0,75 naar 0,5 procent. Een verlaging van de ECB-rente werkt doorgaans door op de hypotheek- en spaarrente. Analisten verwachten echter dat dat nu wel mee zal vallen. Rente.nl legt uit wat de ECB-rente precies is en waarom verwacht wordt dat het effect van de renteverlaging ditmaal mee zal vallen.

Meer uit je spaargeld halen? Vergelijk alle spaarrekeningen en profiteer van de hoogste rente! Rente spaarrekening >> 

De ECB-rente is het tarief waartegen banken in Europa geld kunnen lenen bij de Europese Centrale Bank. De verlaging van deze rente houdt dus in dat banken voortaan voor 0,5 procent rente een lening bij de ECB kunnen afsluiten. Dat is voor banken dus een goedkope manier om aan geld te komen. Veel banken vertalen dit door naar de consument, in de vorm van lagere leen- en hypotheekrentes. Het wordt voor consumenten in dat geval dus ook goedkoper om te lenen bij een bank. Een negatief effect voor consumenten is dat de spaarrentes zullen dalen. Omdat banken goedkoop kunnen lenen bij de ECB, hebben zij het spaargeld van consumenten minder hard nodig.

Effect ECB-rente op spaarrentes

Analisten verwachten echter dat het effect op de spaarrentes deze keer zal meevallen. Dat komt omdat banken op dit moment het spaargeld van consumenten hard nodig hebben, onder meer om de grote hypotheekschuld van Nederlanders te kunnen financieren. Deze is namelijk de grootste van heel Europa. Om deze uitstaande hypotheken te financieren, maken banken gebruik op het geld van spaarders. Dit spaartegoed is echter niet toereikend om alle hypotheken mee te financieren.

Om deze reden kloppen banken aan bij collega-banken in Europa en beleggers. Maar doordat de huizenprijzen de laatste tijd flink aan het dalen zijn, worden beleggers en andere banken huiverig om te investeren in Nederlandse hypotheken. Dit zorgt ervoor dat banken voor de financiering van hypotheken meer afhankelijk worden van het geld van spaarders. Hierdoor kunnen zij de spaarrente dus niet al te ver verlagen.

Effect ECB-rente op hypotheekrente

Een verlaging van de hypotheekrente ligt ook niet erg voor de hand. De huidige crisis op de huizenmarkt zorgt er namelijk voor dat banken niet staan te springen om hypotheken te verstrekken. Dalende huizenprijzen, het toenemende aantal betalingsproblemen rond hypotheken en de stijgende werkloosheid zorgen voor onzekere situaties. Banken lopen een groter risico dat mensen hun hypotheek niet meer kunnen betalen. Mocht dit het geval zijn, dan levert een gedwongen verkoop de bank uiteindelijk onvoldoende op om de openstaande hypotheekschuld op te vangen. Deze risico's vertalen banken in een hogere risico-opslag in hun hypotheekrente.

Het is dus wat voorbarig om nu een grote daling van de hypotheekrentes te verwachten. De laatste maanden is de hypotheekrente wel al licht dalende, maar door de toenemende risico’s die het verstrekken van hypotheken met zich meebrengen, zal de daling vooralsnog beperkt blijven.

Hoge rente over je spaargeld? Vergelijk en vind de spaarrekening met de hoogste rente en beste voorwaarden! Spaarrekening vergelijken >>