Kabinet onderzoekt mogelijkheid collectief pensioen zzp’ers

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op 19 maart 2013

De overheid bekijkt de mogelijkheid om een vrijwillige collectieve pensioenregeling voor zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) op te zetten. Daarnaast laat het onderzoeken of zzp’ers in de toekomst niet hun pensioen hoeven aan te breken wanneer ze in de bijstand belanden. Dat laat staatssecretaris Klijnsma maandag weten in een brief aan de Kamer. Klijnsma hoopt dat de werkgroep die in het leven is geroepen media mei haar werkzaamheden kan afronden.

Sparen voor pensioen? Vergelijk direct voor de hoogste rente en beste voorwaarden! Pensioensparen vergelijken >>

Op dit moment is het zo dat zzp’ers zelf hun pensioen moeten regelen. Cijfers laten zien dat slechts de helft van de zzp’ers een pensioen van 70 procent of meer van hun bruto jaarinkomen bij elkaar krijgen gespaard. Een kwart komt niet verder dan de helft van het jaarinkomen. Eind december telde ons land ongeveer 760.000 zzp’ers.

Zzp en pensioen – Andere prioriteiten

Klijnsma schrijft dat andere prioriteiten er voor zorgen dat zzp’ers een relatief laag pensioen opbouwen. Sommige zelfstandige ondernemers vinden het belangrijker om bijvoorbeeld te investeren in hun bedrijf, in plaats van geld opzij te zetten voor later. Daarbij speelt dat zzp’ers niet altijd bewuste keuzes maken over hun oude-dag-voorziening, ze vertonen vaak uitstelgedrag.

Klijnsma wil dit veranderen door samen met zelfstandigenorganisaties een (vrijwillige) collectieve pensioenregeling voor zelfstandigen op te zetten. Het plan is dat zelfstandigen als collectief met aanbieders van vrijwillige pensioenen gaan onderhandelen en het pensioen als collectief gaan beheren. De wettelijke mogelijkheden zijn daarvoor al aanwezig, maar Klijnsma geeft aan dat er nog te veel praktische hobbels zijn. Het kabinet belooft de zelfstandigenorganisaties te helpen om deze hobbels uit te weg te gaan.

Bijstand

Daarnaast gaat de werkgroep onderzoeken of het pensioen van zzp’ers buiten de toets van bijstand kan blijven. Nu kan het namelijk zo zijn dat zzp’ers eerst hun gespaarde pensioen moeten afbouwen, voordat zij recht hebben op de bijstand. Dit zou volgens Klijnsma een reden voor zzp’ers zijn om minder geld voor hun pensioen te sparen.

Eerder met pensioen? Vergelijk snel voor de hoogste rente pensioensparen en haal alles uit je pensioengeld. Sparen voor pensioen >>