Spaarrente tips

Een van de kenmerken waar consumenten hun keuze voor een bepaalde spaarrekening op baseren, is de spaarrente. Dat is ook niet gek, want de spaarrente bepaalt voor een groot deel het rendement van een spaarrekening. Maar hoe wordt deze spaarrente bepaald en waarvan is deze onder meer afhankelijk? In onderstaande artikelen van Rente.nl vind je uitleg en handige tips over de samenstelling van de spaarrente en hoe je kunt kiezen voor een goede rente op je spaarrekening.

Artikelen en achtergrond Spaarrente tips

Wat doet inflatie met je spaarrente?
Redactie Rente.nl

Inflatie betekent dat je geld minder waard wordt. Heel simpel gesteld is inflatie een stijging van de prijzen van alles wat je koopt en diensten waar je je geld aan uitgeeft. Je kunt met hetzelfde bedrag dus steeds minder kopen. Dit heeft ook invloed op het geld dat je op een spaarrekening of deposito hebt staan. Dat wordt elk jaar minder waard. Gelukkig krijg je er spaarrente over. Wat de inflatie meestal ruimschoots compenseert. Maar soms kost sparen juist geld door de inflatie.

Lees verder
Ontwikkeling spaarrente
Redactie Rente.nl

Sinds enkele jaren daalt de spaarrente die je ontvangt bij de bank. Kreeg je in 2012 nog ruim 3 procent rente over je spaargeld, tegenwoordig zijn er al banken die onder de 1 procent zitten. Hoe komt het dat de spaarrentes zo erg dalen en wat is de prognose voor de komende jaren? Renteontwikkeling en ECB-rente. De belangrijkste factor die van invloed is op de hoogte van de spaarrente, is de ECB-rente. Dit is de rente die banken betalen aan de Europese Centrale Bank wanneer zij daar geld lenen. Als de ECB-rente laag is, kunnen banken goedkoop geld lenen bij de Europese Centrale Bank. Is dit het geval, dan hoeven banken niet persé geld van spaarders aan te trekken en daalt logischerwijs de spaarrente.

Lees verder
Rente berekenen spaarrekening
Redactie Rente.nl

Je behaalt rendement over je spaargeld in de vorm van spaarrente. De bank drukt de spaarrente uit in een percentage. Dit percentage ontvang je op jaarbasis en geldt wanneer je spaarsaldo het hele jaar door hetzelfde zou zijn. In werkelijkheid verandert het saldo op je spaarrekening door stortingen en opnames waarschijnlijk regelmatig. Ook past de bank doorgaans meerdere keren per jaar de rente aan. Hier houdt de bank rekening mee bij het uitkeren van de rente. Maar hoe berekent de bank welk bedrag je ontvangt aan rente?

Lees verder