Lening UWV

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op 20 juni 2017

Ben je langer dan een jaar arbeidsongeschikt geweest en wil je nu een eigen bedrijf opstarten? Als je niet terecht kunt bij een commerciële bank is er de mogelijkheid om je tot het UWV te wenden voor een starterslening. Dat kan ook als je geen uitkering hebt genoten. Om in aanmerking te komen moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Vervolgens zijn er twee soorten leningen waarvoor je bij het UWV kunt aankloppen: het starterskrediet en het voorbereidingskrediet.

UWV starterskrediet

Het starterskrediet van het UWV is bedoeld als startkapitaal voor beginnende ondernemers. Het is een steuntje in de rug voor de huur van een werkruimte of aanschaf van een laptop, voor mensen die niet bij een commerciële bank terecht kunnen.

Het voorbereidingskrediet is bedoeld voor workshops en bijeenkomsten die je helpen bij het opstarten van je eigen bedrijf. Je krijgt van het UWV overigens geen geld bij een voorbereidingskrediet, maar het is de bedoeling dat je gemaakte kosten declareert. Het voorbereidingskrediet ontvang je trouwens alleen als je ook een starterskrediet hebt gekregen. 

Voorwaarden UWV lening

Om überhaupt in aanmerking te komen voor een lening bij het UWV moet je wel voldoen aan een aantal algemene voorwaarden. Zo moet je onder andere een Burgerservicenummer hebben en moet het UWV hebben vastgesteld dat je een ziekte of beperking hebt die je daadwerkelijk belemmert bij het uitvoeren van je werk.
Ook zijn er enkele aanvullende voorwaarden waaraan je moet voldoen:

  • Je moet zelfstandig kunnen werken
  • Het startende bedrijf moet passen bij je ervaring en vaardigheden
  • De ziekte of beperking is niet tijdelijk en het krediet is nodig om weer aan het werk te gaan
  • In het ondernemersplan staat wat je met de onderneming wilt bereiken
  • Je woont in Nederland en vestigt hier ook de onderneming
  • Bij de aanvraag moet je een BKR-verklaring meesturen
  • Ook moet je een verklaring meesturen waaruit blijkt dat je bent afgewezen bij enkele commerciële banken
Tags: