Persoonlijke lening aftrekbaar?

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op 14 januari 2019

De hypotheekrente mag je in de meeste gevallen aftrekken van het belastbaar inkomen in box 1. Maar hoe zit het eigenlijk met de rente van een persoonlijke lening, is deze ook aftrekbaar? Hoe dat precies zit, lees je in dit artikel.

Goedkoop geld lenen?
Kies de laagste rente en beste voorwaarden! Vergelijk direct.
Geld lenen vergelijken >>

Rente persoonlijke lening aftrekbaar?

De rente van een persoonlijke lening is in de meeste gevallen niet aftrekbaar in box 1. Gebruik je de lening echter voor de aankoop, verbouwing of onderhoud van je huis, dan mag je de rente wél aftrekken van het belastbaar inkomen in box 1. Het is wel belangrijk dat het geleende bedrag ook echt tot de eigenwoningschuld gaat behoren. Je moet de lening dus gebruiken voor een nieuwe keuken, badkamer of aanbouw. De rente van een persoonlijke lening is niet aftrekbaar als je met het geleende bedrag meubels of een nieuwe auto koopt.

Persoonlijke lening aftrekbaar belasting

Je kunt de persoonlijke lening eventueel ook aftrekken in box 3 van het belastingstelsel. In deze box wordt het eigen vermogen belast. Het eigen vermogen bestaat uit spaargeld, beleggingen en een eventuele tweede woning. Heb je schulden? Dan mag je deze van het eigen vermogen aftrekken, mits de schuld minimaal 3.000 euro (of 6.000 euro voor fiscale partners) bedraagt. Zijn je schulden bij elkaar opgeteld lager dan dit bedrag, dan mag je ze niet van het eigen vermogen aftrekken.

Let op: Het heeft alleen zin om je schulden van je eigen vermogen af te trekken als je eigen vermogen hoger is dan de heffingsvrije grens. In 2019 bedraagt het heffingsvrije vermogen 30.360 euro per persoon. Is het eigen vermogen lager dan deze grens? Dan betaal je sowieso geen vermogensbelasting en is het dus zinloos om je schulden af te trekken.

Geld lenen en toch besparen?Dat is nu heel makkelijk. Kies de lening die het best bij je past en de laagste rente heeft! Goedkoop geld lenen >>