Lening overnemen

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op 24 maart 2017

Je helpt een goede vriend, je partner of een familielid graag van die lening af. Zelf kun je de kosten hiervoor prima opbrengen, maar de ander komt nauwelijks rond. Toch is het belangrijk om dit goed te regelen. In dit artikel lees je hoe deze manieren in de praktijk werken en waar je rekening mee moet houden.

Schuld overnemen

Slim een lening overnemen?  Vergelijk snel en makkelijk online voor de laagste rente en beste voorwaarden. Geld lenen vergelijken >>

Er bestaan ruwweg vier manieren om de lening van een ander over te nemen:

  • Zelf het de totale schuld ineens aflossen bij de bank of schuldeiser
  • De maandelijkse termijnen overzetten op jouw naam
  • De ander ineens of in termijnen geld geven, zodat de ander de lening hiermee af kan lossen
  • De schuld oversluiten naar een andere bank

Let op: De Belastingdienst ziet het overnemen van de lening van een ander als schenking. De ander betaalt dan dus schenkbelasting als je in een jaar meer aflost dan de vrijstelling. Welk tarief hij of zij betaalt, hangt af van jullie relatie. Controleer dus altijd even de vrijstelling en het tarief dat voor jullie geldt.

Overname lening - Schuld ineens aflossen

Kies je voor deze optie, dan is het belangrijk dat je bij de bank of schuldeiser eerst een aantal zaken controleert. Allereerst vraag je een opgave van de totale openstaande schuld inclusief de rente die nog betaald moet worden. Zo weet je zeker dat je echt alles aflost. De bank of schuldeiser maakt er verder geen probleem van dat jij de schuld aflost in plaats van je vriend of familielid.

Soms rekenen banken echter een boeterente als je een lening eerder aflost dan gepland. Voor een doorlopend krediet of roodstand geldt dit nooit, maar voor een hypotheek of persoonlijke lening wel. Vraag dus altijd even na of je boetevrij kunt aflossen. Houd er met deze optie wel rekening mee dat je met een grote aflossing al snel boven de jaarlijkse vrijstelling voor de schenkbelasting uitkomt.

Lening overnemen - Termijnen op naam zetten

Maar lang niet altijd zit je financieel zo ruim dat je alles ineens af kunt lossen. De meeste banken werken wel mee aan de overname van de lening van een ander, maar ze controleren wel of de aflossingen passen binnen je financiële situatie. Gaat het niet om een lening bij de bank maar een andere schuld, dan moet je even navragen of je de aflossing op jouw naam mag zetten. Of dit mag, hangt natuurlijk af van de schuldeiser.

Wel blijft de ander altijd aansprakelijk voor de lening. Stop jij met je aflossingen, dan klopt de bank of schuldeiser dus bij hem of haar aan.

Schuld overnemen - Betalen voor een ander

Natuurlijk hoef je de lening niet op jouw naam te zetten om te helpen. Door regelmatig geld te geven voor de aflossing help je ook met het aflossen. Vergeet niet om elk bedrag dat je geeft voor de aflossing op te geven bij de Belastingdienst voor de schenkbelasting.

Lening overnemen - Oversluiten

Ten slotte kun je een nieuwe lening bij dezelfde of een andere bank afsluiten om de lening van de ander direct af te lossen. Zelf behoud je dan de lening die je afsluit, met de voorwaarden die hiervoor gelden. De ander verliest hiermee alle aansprakelijkheid, deze neem je volledig over.

Houd er wel rekening mee dat je misschien met een boeterente te maken krijgt bij de oude lening en dat je al snel over de schenkingsvrijstelling heen gaat. Ook hangt het van je financiële situatie af of de bank je aanvraag accepteert. De bank controleert altijd of je de nieuwe lening daadwerkelijk af kunt lossen.

Goedkoop een lening afsluiten? Vergelijk eenvoudig online alle aanbieders op rente en voorwaarden. Kies de lening die het best bij je past! Goedkoop geld lenen >>