Lening voor verbouwing

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op 24 maart 2017

Een nieuwe keuken, een extra slaapkamer, een uitbouw, zonnepanelen of een werkruimte in huis creëren: veel woningbezitters overwegen wel eens hun huis te verbouwen, maar dit kost geld. Geld lenen voor verbouwing is dan een uitkomst. Er zijn verschillende manieren van geld lenen voor een verbouwing van je woning, zoals:

 • Geld lenen voor verbouwing? 
  Vergelijk snel het grootste aanbod kredietverstrekkers voor de laagste rente en beste voorwaarden!
  Geld lenen vergelijken >>
  Een persoonlijke lening afsluiten
 • Een doorlopend krediet afsluiten
 • Je hypotheek verhogen
 • Een tweede hypotheek afsluiten
 • Bouwdepot of verbouwingsdepot
 • Speciale lening voor energiebesparende verbouwingen

Persoonlijke lening voor verbouwing

Met een persoonlijke lening hoef je niet aan een bepaald minimumbedrag te voldoen. Voor kleinere verbouwingen en voor huurders is de persoonlijke lening daarom een interessante manier om geld te lenen voor een verbouwing. Je leent een vast bedrag en je lost elke maand een vast bedrag af. Vooraf weet je dus precies hoeveel je elke maand betaalt en wanneer je klaar bent met aflossen. Als je aan kunt tonen dat je het geleende geld in de verbouwing van je woning steekt, heb je met deze lening recht op hypotheekrenteaftrek. Maar de rente van een persoonlijke lening ligt wel hoger dan de hypotheekrente.

Geld lenen verbouwing – Doorlopend krediet

Met een doorlopend krediet spreek je een kredietlimiet af met de bank waarbinnen je geld mag opnemen. Je volgt geen vast aflossingsschema, want je mag afgelost geld altijd weer opnemen. Maar je betaalt alleen rente over het bedrag dat je daadwerkelijk hebt opgenomen. Daarom past een doorlopend krediet goed bij je als niet precies weet hoeveel geld je nodig hebt. Voor een verbouwing is een doorlopend krediet echter niet zo interessant, omdat deze lening niet in aanmerking komt voor hypotheekrenteaftrek.

Lenen voor verbouwing huis – Hypotheek verhogen

Als je een huis koopt en je verwacht dat je de woning gaat verbouwen, kun je de hypotheek hoger in laten schrijven in de registers van het Kadaster. Op een later moment mag je dan je hypotheek verhogen zonder dat de notaris de hypotheekakte opnieuw hoeft in te schrijven. Als je dit niet hebt gedaan, kun je kiezen voor een tweede hypotheek om de verbouwing te financieren. Je betaalt dan wel opnieuw notariskosten voor de hypotheekakte.

Het voordeel van het financieren van de verbouwing in je hypotheek is dat je een lagere rente betaalt dan over een consumptief krediet. Ook heb je recht op hypotheekrenteaftrek, mits je kiest voor een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek. Maar banken stellen vaak wel als voorwaarde dat je minimaal 25.000 euro leent, dus voor een kleine verbouwing zijn deze opties niet interessant. Bovendien eisen banken vaak dat je overwaarde hebt als je de hypotheek verhoogt.

Geld lenen voor verbouwing – Bouwdepot later afsluiten

Je kunt ook geld lenen voor de verbouwing van je huis in de vorm van een bouw- of verbouwdepot. Dit depot sluit je af als onderdeel van je hypotheek. In het depot stort de bank geld, minimaal 2.500 euro. Met dit geld betaal je de rekeningen van de verbouwing. Over het geld dat je nog niet opneemt, ontvang je rente. Tegelijk betaal je hypotheekrente over het verbouwdepot, omdat het depot onderdeel van je hypotheek is. Daarom heb je meteen recht op hypotheekrenteaftrek als je kiest voor een bouw- of verbouwdepot.

Het voordeel van een bouwdepot ten opzichte van het verhogen van je hypotheek is dat je ook een lager bedrag kunt lenen dan bij een verhoging van de hypotheek. Bovendien ontvang je spaarrente over het bedrag dat nog in het bouwdepot zit. 

Bouwlening – Duurzaam

Een laatste manier om geld te lenen voor de verbouwing van je woning is een speciale lening voor duurzame verbouwingen. Sommige gemeenten bieden deze leningen aan en ook GreenLoans verstrekt deze leningen. Vanzelfsprekend mag je deze lening alleen afsluiten als de verbouwing energiebesparend is. Informeer altijd even bij de gemeente en GreenLoans naar de mogelijkheden en voorwaarden.

Goedkoop lenen voor verbouwing huis? Online vergelijk je eenvoudig alle aanbieders op rente en voorwaarden. Kies de lening die het best bij je past, sluit af en bespaar een hoop geld! Goedkoop geld lenen >>