Bouwdepot aftrekbaar?

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op 14 augustus 2017

Veel mensen financieren een verbouwing aan hun huis met een lening. Hiervoor zijn verschillende leenvormen, maar niet elke leenvorm is even aantrekkelijk. Zo verschillen de voorwaarden en rente per leenvorm. Ook is niet elke lening voor een verbouwing van je huis aftrekbaar. In dit artikel lees je welke leenvormen fiscaal aftrekbaar zijn.

Besparen op je verbouwing? De rente en financieringskosten van een persoonlijke lening zijn aftrekbaar! Goedkoop geld lenen >> 

Bouwdepot rente aftrekbaar?

Een (ver)bouwdepot sluit je af als onderdeel van je hypotheek of bovenop je bestaande hypotheek. In het depot staat geld waaruit jij of de bank de kosten voor de verbouwing betaalt. Over het geld dat je nog niet hebt gebruikt, ontvang je rente. Maar omdat het bouwdepot onderdeel is van de hypotheek, betaal je ook rente.

Deze rente en financieringskosten zijn twee jaar aftrekbaar in box 1, net als de hypotheekrenteaftrek. In de eerste zes maanden van de verbouwing hoef je de betaalde rente zelfs niet te verrekenen met de spaarrente die je ontvangt. Sinds 2013 moet het bouwdepot wel als lineaire hypotheek of annuïteitenhypotheek afgesloten worden om hier recht op te hebben. Na twee jaar valt het bouwdepot als schuld in box 3.

Verbouwingskosten aftrekbaar - Verhoging hypotheek

Een andere manier om een verbouwing te financieren, is het verhogen van de hypotheek. Je sluit dan in feite een extra hypotheek af bovenop de huidige hypotheek. Sinds 2013 is deze hypotheek alleen aftrekbaar in box 1 als je kiest voor een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. 

Geld lenen voor verbouwing aftrekbaar - Persoonlijke lening

Een persoonlijke lening houdt in dat je een bepaald bedrag leent bij de bank. Je begint met deze lening meteen met een vaste maandelijkse aflossing. Kies je voor deze lening om een verbouwing te financieren, dan betaal je iets meer rente dan wanneer je kiest voor een hypothecaire lening. De rente en financieringskosten van de persoonlijke lening zijn wel aftrekbaar in box 1, omdat je deze volgens een vast aflosschema aflost.

Rente verbouwing aftrekbaar - WOZ-krediet

Een WOZ-krediet is ongeveer hetzelfde als een doorlopend krediet, maar je mag deze lening alleen afsluiten als je een koopwoning hebt. De rente die je betaalt ligt iets lager dan de rente op een regulier doorlopend krediet. Toch is deze lening niet erg aantrekkelijk voor de verbouwing van je woning. Zowel het WOZ-krediet als het doorlopend krediet zijn namelijk niet aftrekbaar in box 1. 

Verbouwingskosten aftrekbaar 2017 - Box 3

Als een lening voor de verbouwing van je woning niet in box 1 valt, bijvoorbeeld omdat je niet volgens een vast schema aflost, valt deze in box 3. In deze belastingbox betaal je belasting over je vermogen, zoals spaargeld en beleggingen. Schulden die niet in box 1 vallen, mag je onder voorwaarden van je belastbaar vermogen aftrekken in box 3.

Alleen het deel van de schuld boven de 3.000 euro of 6.000 euro voor fiscaal partners is aftrekbaar van je vermogen. Dit is echter pas interessant als je vermogen hoger is dan de heffingsvrije grens van 25.000 euro of 50.000 euro voor fiscaal partners. Maar als dat voor jou geldt, kun je misschien beter overwegen om een deel van de verbouwingskosten met spaargeld te betalen dan de kosten te financieren met een lening.

Ga je verbouwen en zoek je een lening? Vergelijk dan eenvoudig alle aanbieders online op rente en voorwaarden. Kies de lening die het best bij je past! Geld lenen vergelijken >>