Lening met bijstandsuitkering

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op 12 september 2017

Wanneer je in de bijstand zit is het vaak moeilijk rondkomen. De kleinste schuld kan dan al grote gevolgen hebben voor je financiële huishouding. Een bijstandsuitkering is namelijk gebaseerd op het minimale bedrag waarvan een huishouden kan rondkomen. De extra druk van aflossing en rente is vaak net te veel, waardoor je de eindjes niet meer aan elkaar kunt knopen.

Geld lenen wanneer je in de bijstand zit raden we dan ook niet snel aan. Maar soms kan het simpelweg niet anders, bijvoorbeeld wanneer je CV ketel ermee ophoudt of de wasmachine kapot gaat. Zit je in de bijstand, leen dan alleen als het echt niet anders kan en het absoluut dringend is.    

Geld lenen als je in de bijstand zit – Gemeentelijke kredietbank

Wat je eventueel kunt proberen, is een lening aanvragen bij de gemeente. Er zijn namelijk enkele gemeenten in Nederland die leningen verstrekken aan mensen die nergens anders terecht kunnen. Deze gemeentelijke leningen zijn niet goedkoper dan leningen bij banken of kredietverstrekkers. Je betaalt hier gewoon een marktconforme rente. Bedenk dus goed of je dit kunt en of je het er voor over hebt.

Geld lenen met bijstandsuitkering – Pas op!

Banken en kredietverstrekkers in Nederland zijn gebonden aan een gedragscode. Dit houdt in dat ze geen leningen verstrekken als mensen daardoor in de financiële problemen komen. Als je in de bijstand zit is de kans echter vrij groot dat je door geld te lenen in de problemen komt. Er zullen dan ook niet veel betrouwbare banken en kredietverstrekkers zijn die je een lening verstrekken. Op het internet zijn vast en zeker wel aanbieders te vinden die je geld willen lenen, maar pas daar alsjeblieft mee op. Naast de vele oplichters die actief zijn, rekenen de overige partijen vaak een hoge rente, waardoor je van de regen in de drup beland. De lening zal vervolgens als een molensteen om je nek hangen. 

Bijstand lening – Onderhands lenen

Zit je in de bijstand en wil je op de een of andere manier geld lenen? Dan is een onderhandse lening bij vrienden of familie ook nog een optie. Ook dan betaal je natuurlijk gewoon een marktconforme rente, maar het voordeel van onderhands lenen is dat je samen met de kredietverstrekker de randvoorwaarden bepaald. Zo zou je een onderhandse lenig bijvoorbeeld over een langer tijdbestek kunnen terugbetalen, waardoor je maandelijks minder kwijt bent. Zorg er wel voor dat je alle afspraken zwart op wit vastlegt in een leningsovereenkomst. Dit zorgt voor duidelijkheid aan beide kanten. Het laatste dat je wilt is ruzie met vrienden of familie over geleend geld.    

Tags: